Nazım Hikmet Ataşehir’de özlemle anıldı

19.1.2015

Usta Şair Nazım Hikmet Ran, doğumunun 113. yıldönümünde Ataşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “İyi ki Doğdun Nazım” isimli bir panel ile anıldı.

Ataşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen panele Ataşehir Belediyesi Sağlık ve Kültür İşleri Koordinatörü Gamze Akkuş İlgezdi, belediye birim müdürleri ile çok sayıda şiir sever katıldı.

16 Ocak Cuma günü düzenlenen panele konuşmacı olarak Yazar Orhan Karaveli, Yazar-Şair Ahmet Özer, Yazar Derman Bayladı ve Gazeteci-Yazar Alaettin Bahçekapılı katıldı. Nazım Hikmet’in kendi sesinden şiirlerin dinletildiği panelde Müzisyen Namık Kemal Yıldırım tarafından da şiirler seslendirildi.

Panel Yöneticisi Alaettin Bahçekapılı, “Sevgili Nazım dostları, Nazım sevdalıları, şairimiz bir şiirini ‘umut, umut, umut, umut insanda’ diye bitirir; evet umut sizlerde, hoşgeldiniz. Bugün, tüm umutlarımızı yeşerterek Nazım’ın 113. yılını kutlayacağız”, bütün insanlığa umut aşılayan, yol gösteren bir büyük şair, bir büyük yol gösterici ”diyerek panelin açılış konuşmasını yaptı.

Panel esnasında Nazım Hikmet ile en son konuşan Türk gazetecisi Orhan Karaveli anılarını paylaştı. 85 yaşında olan ve gazeteciliğe devam eden Karaveli, “Ben 30 yaşında Nazım Hikmet ile tanıştım. Kendisi ile Moskova’da 15 gün boyunca duygu yüklü, bir o kadar da heyecanlı vakitler geçirdik. Onunla dostluk kurdum” diyerek başladığı konuşmasında Nazım Hikmet’in Türk ve Dünya çapında usta bir şair olduğunu belirterek, “Nazım Hikmet’in vasiyetini yerine getiremedik. Mezarını Türkiye’ye taşıyamadık. O, Anadolu’da bir köy mezarlığına gömülmek istiyordu” dedi.

Panel konuşmacılarından Ahmet Özer ise geçmişte Nazım Hikmet kitaplarına getirilen yasaklamalara değinerek, Nazım Hikmet kitaplarının ve şiirlerinin bugün rahatça okunabildiğini söyledi.

Bir diğer konuşmacı Derman Bayladı da, Nazım Hikmet ile Alman Klasik Müzik Bestecisi Beethoven arasında farklı bir bağlantı kurdu. Nazım Hikmet'in şiirlerinin Müzikal olduğunu ve şiir okunuşunda harika ahenk yarattığını dile getirdi.

Panel sonrası konuşmacılara Gamze Akkuş İlgezdi ve Ayten Kartal tarafından çiçek verildi. Konuk konuşmacılarının kitaplarının da armağan edildiği etkinlik kokteylle sone erdi.