Yeni bir hayat, yeni bir başlangıç
11.7.2016
Ataşehir Belediyesi’nin bağımlılıkla mücadele için hazırladığı Yeni Hayat Projesi kapsamında Yeni Çamlıca Mahallesi’nde Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nde çalışmalar devam ediyor.
Ataşehir Belediyesi tarafından yürütülen, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Ataşehir Kaymakamlığı ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de proje ortakları olduğu “Yeni Hayat Projesi”nin iştirakçiliğini de Üsküdar Üniversitesi yapıyor.
Yeni Hayat Projesiyle; madde kullanımı ve bağımlılığı ile mücadele kapsamında, etkinliği kanıtlanmış yöntemler uygulayan uzmanların desteği ve Ataşehir ilçesindeki yerel yönetim, yerel kamu kurumları ve üniversite işbirliği ile Ataşehir’in sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı mahallerinde madde bağımlılığının önlenmesine yönelik mücadelenin geliştirilmesi ve sosyal bütünleşmeye katkı sağlanmaya çalışılıyor.
01 Ekim 2015’te faaliyetlerine başlayan ve 11 bin kişiye ulaşılması hedeflenen Yeni Hayat Projesi 12 ay boyunca çalışmalarını sürdürecek. Proje kapsamında sekizinci ayda yaklaşık 11 bin 600 kişiye ulaşılarak hedeflenen sayı geçilmiş oldu.
02 Mart-26 Mayıs 2016 tarihleri arasında yapılan okul seminer programlarıyla 8 bin 900 kişiye ulaşılan Yeni Hayat Gençlik Merkezi’nde yapılan ebeveyn seminerleri, proje ekibindeki psikologların yaptığı öfke ile başa çıkma, iletişim becerileri, hayır diyebilme grup çalışmaları, bireysel görüşmeler ve gençlere verilen seminerlerle ve psikodramatistlerin yapmış olduğu grup çalışmalarıyla da yaklaşık 2 bin kişiye ulaşıldı.
Yeni Hayat Gençlik Merkezi’ndeki spor faaliyetleri, maket ve seramik atölyeleri, çağrı merkezi ile sosyal destek ve danışmanlık hizmetleri kapsamında yaklaşık 600 kişiyle iletişim kuruldu.
Yeni Hayat Gençlik Merkezi'nde verilen Sosyal Destek ve Danışmanlık Hizmeti ile ailelerle görüşülerek merkez faaliyetleri ve bağımlılık konusunda bilgilendirme yapılıyor. Sosyal yardım desteğine ihtiyacı olan kişilerin sosyal yardım kaydı alınıp, durum tespit incelemeleri yapılarak, ailelerin takibi sağlanıyor. Böylece Ataşehir ilçesindeki bağımlılık riskinin varlığı ve dağılımı hakkında bilgiye ulaşılmış olunuyor.
Proje ile;
• 150 gencin, yaşam becerileri grup çalışmasına katılmasını,
• 25 gencin seramik ve 25 gencin de gemi,uçak maket yapı hobi faaliyetlerine katılmasını,
• Çevredeki tüm gençlerin gym ve açık alandaki tesisler aracılığı ile sportif aktivitelere katılmasını,
• 500 genç ve 1000 ebeveynin psikolojik ve sosyal destek almasını,
• 135 ebeveynin; ebeveynlik becerileri, aile içi iletişim, ebeveyn –genç ilişkileri üzerine yapılacak bireysel ve grup çalışmalarına katılmasını,
• 15 genç ve 15 ebeveynin psikodrama grup terapisine katılmasını, 10.000 gencin Bağımlılıkla Mücadele kampanyası etkinlikleri ile bağımlılığa karşı farkındalığının artırılması hedefleniyor.
Projede Yer Alan Hizmetler
Psiko- Sosyal Servis Faaliyetleri:
İki Psikolog, bir Sosyolog ve bir Sosyal Çalışmacı’dan oluşan dört kişilik uzman grubu ile yürütülecek olan servisten en az 500 gence ve 1000 ebeveyne çeşitli eğitimler ile destek veriliyor.
Psikodrama Grup Çalışmalar:
Alanında uzman psikodramatistler tarafından yürütülen grup çalışmalarında 15 kişilik iki gruptan 15 genç ve 15 ebeveyn yer alıyor. Çalışmalara katılacak olan gençler ve ebeveynler psikolog görüşmeleri sonrasında belirleniyor.
Hobi Atölyeleri:
Seramik Atölyesi ve Maket Atölyesi’nden oluşan hobi atölyelerinde 25’i seramik ve 25’i maket atölyesi olmak üzere 50 gence hizmet veriliyor. Atölye eğitimlerine katılacak olan gençler uzmanlar tarafından belirleniyor.
Sportif Faaliyetler:
Gençler, merkez binada yer alan gym salonunda ve park içerisinde yer alan halı sahada spor eğitmeni eşliğinde sportif faaliyetlere katılıyorlar.
Çağrı Merkezi Operatörü;
Bağımlılıkla mücadele kapsamında başta endişeli ebeveynler olmak üzere çocuğunun madde kullandığına dair şüpheleri olan ailelerin sağlıklı bilgilendirilmesi, merkez ve faaliyetleri hakkında bilgi almak isteyenlerin ihtiyaçlarının karşılanması, yardım alabilecekleri ve tedavisi için başvurabilecekleri sağlık kurumları hakkında bilgi verilmesi ve gerekli yönlendirmenin yapılması konusunda arayarak bilgi alınılabilir.
Yeni Hayat Projesi, Psiko-Sosyal Servis Faaliyetleri kapsamında;
Proje ekibindeki uzman psikologlar tarafından bireysel görüşmelere devam ediliyor.
Ataşehir ilçesindeki gençlere yönelik “Kişisel Farkındalık ve Kaygı” ile “İletişim Becerileri ve Hayır Diyebilme” konularında seminer düzenlenerek 340 gence ulaşıldı.
“İletişim Becerileri ve Hayır Diyebilme”, “Stresle Başa Çıkma Becerileri” ve “Öfke ile Başa Çıkma” konulu grup çalışmaları tamamlanmış olup, 132 gence ulaşıldı.
Ebeveynlere yönelik; “Çocuklarda ve Gençlerde Olumlu Kişilik Gelişimi İçin Öneriler” ve “Madde Bağımlılığı ve Anne Baba Tutumları” konulu seminerler düzenlenmiş olup, 800 kişiye ulaşıldı.
Ataşehir İlçesinde; Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli 70 Rehber Öğretmene, Ataşehir Kaymakamlığı çalışanı olan 8 Sosyal İnceleme Görevlisine, Ataşehir İlçe Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli olan 1 psikoloğa ve Ataşehir Belediyesi çalışanı olan meslek uzmanlarına, bağımlılıkla mücadele alanında Kapasite Geliştirme, Önleme ve Müdahale Eğitimleri verildi. Bu alanda kamu kurumlarında çalışmakta olan meslek uzmanı 101 kişiye eğitim verildi.
Çağrı Merkezi: 0216 570 50 00 Dahili:1966
Adres: Yeni Çamlıca Mahallesi, Dursunbey Caddesi, No:2 (Hüseyin Ağırman Parkı İçi) Ataşehir / İSTANBUL