Verimli Kullanılan Enerji Geleceği Aydınlatır

8.1.2014

En çok kullanılan enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar, yoğun talep nedeni ile hızla tükeniyor. Enerji üretim ve tüketim süreçlerinde ortaya çıkan sera gazı emisyonları küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin en önemli nedenleri arasında.

Neden Enerji Verimliliği?

Enerji, hayatın her yerindedir: ışık, ısı, ulaşım ve hareket eden aklımıza gelebilecek tüm makine ve araçların çalışmasını sağlar.

Ancak, bugün, enerji elde etmenin güvenliği ve fosil yakıt kullanımının çevre üzerindeki etkisi gibi konular, insanlık tarihinde ilk defa bu kadar düşünülmesi gereken bir döneme girmiştir.

Artık hepimiz enerjinin üretim ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmediğimiz takdirde, telafisi olamayacak bir çevre kriziyle karşı karşıya gelebiliriz; işte tam da bu sebepten dolayı, gelecekte yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz ve enerji verimliliği konusunda çok daha hassas olmamız gerekiyor.

Enerji Verimliliği Nedir?

Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesiniin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır.

Isıtma, aydınlatma ve ulaşım ihtiyaçlarımızı karşılar, elektrikli ev aletlerimizi kullanırken, kısacası günlük yaşantımızın her safhasında ihtiyaçlarımızı kısıtlamadan enerjiyi verimli kullanmak, aile bütçesine, ülke ekonomisine ve çevrenin korunmasına katkı sağlar.

Enerji verimliliğinde en önemli faktör enerji tasarrufudur. Enerji tasarrufu denince genellikle akla enerjinin az kullanılması, iki ampulden birinin söndürülmesi gelir, aslında enerji tasarrufu, atıklarının değerlendirilmesi ve mevcut enerji kayıplarının en aza indirgenmesi yoluyla tüketilen enerji miktarının, kalite ve performansı düşürmeden en aza indirilmesidir.

Enerji tasarrufu iki şekilde gerçekleştirilir.

Birincisi, doğrudan enerji tasarruflu ev, araba ve diğer son teknolojileri kullanmak; alışkanlıkları ve günlük davranışları enerjiyi daha verimli kullanacak şekilde düzenlemek gibi somut önlemlerden oluşmaktadır.

İkincisi ise, dolaylı enerji tasarrufu olup mevcut malların daha uzun süre kullanılmasını sağlayarak yeni malların üretimini azaltmak; enerji tüketimini minimize edecek biçimde yerleşim yerlerini düzenlemek, enerjiyi daha az tüketen teknolojiler kullanmak, ekonomide doğrudan materyal tüketiminin olmadığı etkinliklere geçiş yapmak gibi önlemlerdir.

Ekte Ataşehir Belediyesi’nin hazırlamış olduğu kitapçık çalışmasında verilen basit enerji tasarrufu önlemlerine uyarak;

• Bütçenize,
• Ülke ekonomisine,
• Ülkenin enerji bağımlılığının azaltılmasına,
• Çevre ve hava kirliliğinin önlenmesine,
• Dünya fosil yakıtlarının korunmasına,
• Küresel ısınmanın olmamasına katkıda bulunabilirsiniz.

Enerji Tasarrufu Haftası broşürü için tıklayınız.