TEOG ŞAMPİYONLARI ATAŞEHİR’DE BULUŞTU

20.6.2017

Ataşehir Belediyesi tarafından Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavında 120 soruya doğru cevap veren ve Türkiye birincisi olan 17 öğrenci Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin daveti üzerine İstanbul’a geldi.

Şırnak, Tunceli ve Muş’tan TEOG şampiyonu öğrenciler İstanbul Ataşehir’de bir araya gelerek sınav stresini attılar.

TEOG şampiyonu çocuklar 14 Haziran Çarşamba günü İstanbul’da başlayan bir dizi programla keyifli 4 gün geçiriyorlar.

Sınav stresini geride bırakan çocuklar, programın ilk gününde 15 Haziran Perşembe günü Kalamış Yelken Kulübü Dr. Asım Macit Eğitim Tesisleri’nde denizle tanışmanın heyecanını yaşadı. Yelkenli tekne ile açılarak ilk deniz tecrübelerini de yaşayan çocuklara, Yelken sporunun ne olduğu, doğanın gücü, bilgi ve beceri ile birleştirip yelkenli teknenin sevk ve idaresi, teknik ve taktikle hedefe ulaşılması gibi konularda, eğitmenlerden bilgi aldılar.

Daha önce İstanbul’a hiç gelmemiş öğrenciler sonrasında ise “Arabalar 3” adlı sinema filmini izlediler. İstanbul’a geldikleri için çok heyecanlı oldukları gözlerden kaçmayan öğrenciler İstanbul’u yakından görüp tanıma fırsatı buldukları için Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye teşekkür ettiler.

17 Haziran Cumartesi ise gezinin son gününde öğrenciler akvaryum ve lunapark gezerek İstanbul’dan ayrılacaklar.

'Uçağa ilk kez bindim'

TEOG sınavında Türkiye birincileri arasına giren Tuncel’inin Çemişgezek ilçesinden 14 yaşındaki Berdan Karataş, “İstanbul’a hiç gelmemiştim. Uçağa ilk kez bindim. İstanbul’u görmek, burada olmak beni çok mutlu etti. Babam çoban, o da okuldan sonra hayvanlar otlarken ders çalışarak başarıyı elde etmiş.  Ben de çok çalışarak doktor olmak istiyorum” dedi.

14 yaşında Cizre’den gelen Rajhat Yüklü’nün 6 kardeşi var. Babası serbest çalışıyor. Evden okula okuldan eve bir yaşamı var. Zamanının çoğunu ders çalışarak geçiriyor. “Küçük yerde yaşamak zor” diyen Rajhat, “kafe yok, gezecek yer yok. Bu yüzden büyük şehirde okumak istiyorum. Ama en sonunda Cizre’ye gidip oranın halkına hizmet etmek istiyorum” şeklinde konuşuyor.

“Sadece okumak istiyorum”

Muş Varto Sazlıca köyü ortaokulu öğrencisi Aleyna Yıldız ise, "Okulumuzda hiçbir şey yoktu. Öğretmenimiz bile. Sadece voleybol oynayacak bir yer var; onun dışında kendimizi geliştirebileceğimiz bir yer yok. Köyde okumaktan başka çarem yoktu. Ya evlenecektim ya da okuyacaktım. Ben okumayı seçtim. Geçen yıl 15 yaşında bir arkadaşım 30 yaşında biriyle evlendi. Ben sadece okumak istiyorum. Doktor olmak istiyorum. İstanbul’a hiç gelmemiştim. Uçağa ilk kez bindim. Çok mutluyum. Bana bu anıyı yaşattıkları için herkese teşekkür ederim” dedi.

Tunceli Merkez’den gelen Deniz Gültekin her türlü maddi imkânsızlıklara rağmen bu başarıyı yakaladığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Gece yarılarına kadar çok çalışıp başardım. Kadın doğum uzmanı olmak istiyorum. Matematiği çok seviyorum.”

Şırnak Cizre Kurucu köyünden gelen Mehtap Bağlan, ise “11 kardeşiz. Abim doktor, ablam avukat. Okulum çok uzak. Yazın da kışın da okula gitmek çok zor oluyor.  İlkokul birinci sınıfta iken bile yazı yazmayı biliyordum. Köyde fazla imkânımız yok ama arkadaşlarımla gezip oynuyoruz. Babam çalışmıyor. Hayvanlarımız var. Yazları abimler mevsimlik işçi olarak çalışıyor, ben de eve ve hayvanlara bakıyorum. Hayâlım tıp alanında Nobel Ödülü almak.”

Muş Varto ilçesinde okulundan arta kalan zamanında çobanlık yapan Yasin Özçelik de, TEOG sınavında tüm soruları yanıtlayarak Türkiye birincileri arasında yer aldı. Özçelik, “Babam hayvancılık yapıyor. Hafta sonları ona yardım ediyor, hayvanlara yem verip dağa otlatmaya götürüyorum. Çok fazla ders çalışmam. Dersi derste dinlerim. Bu da bana yetiyor. Doktor olup tüm aileme bakmanın hayalini kuruyorum” dedi.