OTİZMİN FARKINDAYIZ ÇÖZÜMDE BİR ARADAYIZ

2.4.2019

Otizm konusunda toplumsal bir bilinç oluşturmak ve otizmli çocuk ve yetişkinlerin hayat kalitelerinde iyileşme sağlayabilmek amacıyla, 2 Nisan tarihi Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak ilan edildi.

Bu kapsamda birçok kurum ve kuruluş bu anlamlı gün için farkındalık oluşturmak adına bir dizi etkinlik ve proje üretiyor.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Ataşehir Belediyesi, CarrefourSA, Tohum Otizm Vakfı, AGİD ve Exitcom geçtiğimiz Ekim ayında “Otizmin Farkındayız, Geri Dönüşümle Yanınızdayız!” sloganıyla bir proje gerçekleştirdiler.

Projeyle vatandaşlar tarafından getirilen kullanılmayan elektronik eşyalar CarrefourSA’larda toplanarak otizmli çocukların eğitimine katkı sağlamaya devam ediyor.

2 Ekim’de başlayan projeyle, kullanılmayan elektronik eşyalar önce toplanıyor ardından yetkili firma tarafından geri dönüşümü sağlanarak ekonomiye kazandırılıyor. Ekonomik olarak elde edilen değer de daha sonra otizmli çocukların eğitimleri için bursa dönüşüyor.

Otizmin erken yaşta belirtilerini fark edin!

Eğer çocuğunuz; başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, ismini söylediğinizde bakmıyorsa, söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, parmağıyla istediği şeyi göstermiyorsa, oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa, bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa, konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa, sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa, aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa, gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa, günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir.