Nazım Hikmet Ataşehir’de özlemle anıldı
4.6.2015
Ataşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, Nazım Hikmet’in 52. ölüm yıldönümü, 3 Haziran Çarşamba günü Ataşehir’de çeşitli etkinliklerle anıldı.
Etkinlikler dolayısıyla Ataşehir Belediyesi çalışanlarına özel olarak hazırlanmış “Ne güzel şey hatırlamak seni…” yazılı Nâzım Hikmet rozetleri takıldı.
Ataşehir Nazım Hikmet Parkı’nda başlayan anma töreninde; parktaki Nazım Hikmet heykeline çelenk sunuldu ve saygı duruşunda bulunuldu. Nazım’ın kendi sesinden şiirlerin dinletildiği törende Nazım’ın mezarından getirilen toprak, heykelinin yanındaki çiçeklere bırakıldı.
Anma programında kısa bir konuşma yapan CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Gamze Akkuş İlgezdi, aradan bunca yıl geçmesine rağmen Nâzım’ın her geçen gün daha bir özlemle anılmasının bir anlamı olduğunu, bunu özellikle siyasilerin iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Nâzım Hikmet Parkı’ndaki anma töreni sonrası, anma etkinlikleri kapsamında Ataşehir Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen panele; Yazar Orhan Karaveli, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Genel Sekreteri Yazar-Şair Turgay Fişekçi, TRT emekli Şef Prodüktörü Alaettin Bahçekapılı ve TRT emekli Prodüktörü, Yazar Derman Bayladı konuşmacı olarak katıldılar.
Panelin izleyicileri arasında Ataşehir Belediye Başkan Yardımcıları İlhami Yılmaz, Hüseyin Hışman, Namık Sürmen, Gül Coşkun, CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Gamze Akkuş İlgezdi, Ataşehir Belediyesi Birim Müdürleri ile çok sayıda vatandaş yer aldı.
Panelde Nazım’ın daha önceki ölüm yıldönümünde mezarı başında yapılan anma töreninde çekilen özel görüntüler izletilip, Nazım’ın kendi sesinden şiirler dinletildi.
Panelin açılış konuşmasında yazar Alâettin Bahçekapılı; “Bazı kişilerin toplumda bıraktığı izlerle ölümü aştığını ve ölümsüzleştiğini Nazım Hikmet kuşkusuz bu iz bırakanlardan biriydi. Kuşkusuz gönüllerimizde, yüreklerimizde, beyinlerimizde derin, çok derin izleri vardır Nâzım Ustanın ”dedi.
Panelde CHP İstanbul 1. Bölge Milletvekili adayı Gamze Akkuş İlgezdi, Nâzım’ı özlemle andıklarını, toplumdaki Nâzım sevgisine yerel yönetimlerin duyarsız kalmamasından memnuniyet duyduğunu, bunun merkezi yönetime de örnek oluşturmasını dilediğini vurguladı.
Anma panelinde Nazım Hikmet ile en son konuşan Türk gazeteci Orhan Karaveli anılarını paylaştı. 85 yaşında olan ve gazeteciliğe devam eden Karaveli, “Ben 30 yaşında Nazım Hikmet ile tanıştım. Kendisi ile Moskova’da 15 gün boyunca duygu yüklü, bir o kadar da heyecanlı vakitler geçirdik. Onunla dostluk kurdum” diyerek başladığı konuşmasında Nazım Hikmet’in Türk ve Dünya çapında usta bir şair olduğunu belirterek, “Nazım Hikmet’in vasiyetini yerine getiremedik. Mezarını Türkiye’ye taşıyamadık. O, Anadolu’da bir köy mezarlığına gömülmek istiyordu” dedi.
Panelde Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin de, “Nâzım, Sen Gittin Gideli” kitabına yazdığı özel mektup da okundu.
İlgezdi mektubunda şöyle dedi: “Size böyle bir vesileyle seslenmek, yazmak istemezdim; daha uzun süre yaşamanızı ve ‘bu memleket için’, ayrıca dünya için daha başarılı, üstün hizmetler gerçekleştirmenizi dilerdim. İnanıyorum ki, bazı insanlar dünyaya borçlu ölür, bazıları da toplumdan alacaklı gider. Siz alacaklı giden ender kişilerdensiniz; o nedenle bugün bu toplum sizin için ne yapsa azdır; adınızın kültür merkezlerine verilmesi, adınıza heykeller dikilmesi, parklar açılması toplumun size olan borcunu ödemeye yetmez. Yine de bu yönde gayretlerimiz var; yöneticisi olduğum İstanbul’un yeni ilçelerinden Ataşehir’de adınıza açtığımız parka heykeltraş Hüseyin Yüce’nin güzel bir ‘Nâzım Anıtı’ dikmekten onur duydum. Yine de bir şey yapabildim diyemem hatırana. Büyük şair, rahat uyu, her şeye rağmen güzel günler göreceğiz, aydınlık günler.”
Anma etkinlikleri; panel sonunda panelistlerin kitaplarının seyircilere dağıtılmasıyla sona erdi.