“Kent Konseyleri’ni halk seçmeli”

27.9.2013

Ataşehir’de gerçekleşen Türkiye Kent Konseyleri Platformu Yürütme Kurulu’nun 12. Buluşması’nda, “Belediyeler ve belediye başkanlarından bağımsız hareket etmek ve sivil halkın geniş katılımıyla seçilmek istiyoruz” talebi dile getirildi. Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun “12. Dönem Yürütme Kurulu Toplantısı”, Ataşehir Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde, 24-25 Ağustos 2013 tarihleri arasında Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde gerçekleşti.



24 Ağustos sabahı gerçekleşen Tanışma Toplantısı’na Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan, Ataşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Semih Selimoğlu ve Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun 30 temsilcisinin yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ve Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de katıldı. Türkiye Kent Konseyleri Platformu Yürütme Kurulu üyesi 15 Kent Konseyi’nden Çankaya, Konak, Dikili, Lüleburgaz, Kızıltepe, Diyarbakır, Akçakoca, Silivri, Aliağa, Söke, Artvin, Nilüfer ve Ataşehir olmak üzere 13 Kent Konseyi’nin katıldığı “12. Buluşma”da mevcut sorunların yanı sıra geleceğe ilişkin beklentiler de ele alındı.



Toplantıya damgasını vuran konu, Kent Konseyleri’nden bazı temsilcilerin “Belediyeler ve belediye başkanlarından bağımsız hareket etmek ve sivil halkın geniş katılımıyla seçilmek ve faaliyetlerimizde bağımsız olmak istiyoruz” talebi oldu. 28-29 Eylül 2013 tarihleri arasında Diyarbakır’da yapılması planlanan Kent Konseyleri Platform toplantısı da gündeme damgasını vurdu.

“Kent Konseyleri katılımcı ve toplumsalcı olmalı”

Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan konuşmasında, Kent Konseyleri’nin yaşadıkları sorunların çözülmesi gerektiğine değinerek, şunları söyledi: “Kent Konseyleri katılımcı ve toplumsalcı olmalı. Belediye başkanlarının belirlemesiyle oluşursa o zaman sivil toplumdan bahsedilemez. Kent Konseyleri meslek odalarıyla dayanışma içinde hareket ederek, çağdaş kentleşme adına projeler üretmeli, yerel yönetimi yönlendirmeli, gerektiğinde insiyatif koymalıdır. Her ne kadar yasalar buna engel olsa da Kent Konseyleri güçlü bir şekilde kardeş kentlerle birlikte sokaktan başlamalı mücadelesine. Kent konseylerini halk seçmeli.” Tanışma Toplantısı sonunda Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye Türkiye Kent Konseyleri’ne katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi. Konak Kent Konseyi Onursal Başkanı ve İzmir Büyükşehir Meclisi Üyesi Prof. Dr. Adnan Akyarlı tarafından takdim edilen plaketi Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi adına Başkan Yardımcısı Sadık Kayhan aldı. Katılımcı konseylerin aynı gün öğleden sonra basına kapalı yapılan oturumda ele alınan konular ve yapılması öngörülen çalışmalar ve alınan kararlar, bir bildirgeyle diğer kent konseyleriyle paylaşılacak.