“Gribe ve soğuk algınlığına karşı dikkatli olun”

14.1.2016

 

Ülkemizde her yıl ekim ayından başlayıp mart ayı sonuna kadar devam eden süreçte, grip gibi solunum yolları enfeksiyonuna bağlı hastalıklar soğuk havaların etkisiyle birlikte yoğun görülüyor.

Ataşehir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü, artık salgınlar halinde yayılan ve Türkiye’nin gündemine düşen bu hastalıklara karşı akıllardaki soru işaretlerini gidermek amacıyla birtakım uyarılarda bulundu.

Adını sık sık duyduğumuz ve ne olduğunu bildiğimizi sandığımız grip ve soğuk algınlığı hakkında bu bilgileri okuyup uygulamanız halinde, sonbahar ve kış aylarında tedirginlik yaşamadan bu hastalıklardan kolayca korunabileceksiniz.

Soğuk algınlığı ne zaman görülür ve nedenleri nelerdir?

Soğuk algınlığı ülkemizde en sık kış mevsiminde görülmektedir.

Bu hastalığın başlıca nedenleri; az havalandırılan ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi,
güneş ışınlarının daha az oluşu, daha çok toplu halde yaşanması ve burundaki koruyucu mukozanın soğumasıyla birlikte virüslerin hızla çoğalması sayılabilir.

Etken virüslerin bulaşması ise; hapşırma ve öksürme gibi yollarla havaya yayılan virüslerin solunmasıyla olabileceği gibi, hastaların mikrop içeren burun veya ağız salgılarıyla bulaşmış elleri ve eşyalarıyla da olabilmektedir.

Soğuk algınlığının belirtileri nelerdir?

Boğaz ağrısıyla başlamaktadır. Ateş normaldir veya hafif yükselebilir. Bebek ve küçük çocuklarda ateş daha yüksektir. En sık görülen belirtiler; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürüktür. Koku ve tat duygusunun azalması, ses kalitesindeki değişiklikler gibi durumlara da sıkça rastlanır. Belirtiler ortalama 7 gün sürer.

Soğuk algınlığının tedavisi nasıldır?

Soğuk algınlığının tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Tedavi, belirtilere göre yapılmalıdır. Burun tıkanıklığını giderici spreyler veya burun damlaları, öksürük giderici ilaçlar, baş ağrısını ve ateşi azaltmak için ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca istirahat ve dengeli beslenme vücut direncinin yeniden kazanılmasına yardım eder.

Grip nasıl bir hastalıktır?

İnfluenza virüslerinin yol açtığı akut solunum yolu hastalığıdır. Ciddi akciğer hastalıklarına ve ölüme yol açabilmesi, ülkeler ve kıtalararası yaygınlaşma özelliğine sahip olması nedeniyle soğuk algınlığından ve diğer solunum sistemi hastalıklarından farklıdır.

Grip belirtileri nelerdir?

Ateş, üşüme, terleme nöbetleri, öksürük, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları ile seyreder. Bulgular soğuk algınlığına benzemekle birlikte gripte baş ağrısı, kas ağrıları ve ateş daha ön plandadır. Hastalarda 38 derecenin üzerinde ateş görülür.

Grip ne kadar zaman sürer?

Grip genellikle 7 - 10 günde iyileşme ile sonuçlansa da sinüzit, bronşit veya zatürree gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabilme riski nedeni ile tedavi ve korunma önem taşır. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ve başka bir hastalığı olanlarda ciddi seyreder.

Grip’ten korunmanın yolları nelerdir?

Özellikle grip salgınlarının yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında alınacak basit önlemlerle gripten korunabilinir.

Dengeli beslenme, yeterli miktarda su içmek, düzenli egzersiz ve spor yapmak, stresten uzak durmaya çalışmak, sigara içmemek, kalabalık yerlerde kendinizi korumaya çalışmak, düzenli uyumak ve aşırı sıcak ortamlardan kaçınarak soğuk algınlığı ve gripten korunabilinir.

Bu tür hastalıklara yakalandıktan sonra başkalarına bulaşmasını önlemek için nelere dikkat edilmelidir?

Öksürürken ve hapşırırken tek kullanımlık mendillerle ağız ve burun kapatılmalı, burun temizlenirken de tek kullanımlık mendiller kullanılmalıdır. Kullanılan mendiller açıkta bırakılmamalı, kapaklı çöp kutularına atılmalıdır. Öksürdükten veya hapşırdıktan sonra eller yıkanmalıdır. Eller ağız ve burundan, gözlerden uzak tutulmalıdır. Evde toz alırken nemli bez kullanılmalı, hastanın dokunduğu yerler günde iki kez çamaşır suyu ve deterjan konmuş sıcak suyla silinmelidir. Hasta ziyareti mümkün olduğunca kabul edilmemelidir. Hastayla yakın temas halinde olanlar koruyucu maske takmalı, eller sık sık sabunla yıkanmalıdır.