Edebiyat Dünyası'nın Büyük Kaybı

20.10.2010

Ünlü Şair Arif Damar'ın, edebiyat dünyasına damgasını vuran ozanlardan biri olduğunu belirten Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, “Bir ülkenin sesi ve yüreği olan tüm sanatçılarımızın eserleri nedeniyle susturulduğu dönemlerde; yaşamı, ülke ve insan sevgisini, özgürlüğü şiirleriyle anlatan Arif Damar'ın vefatı başta edebiyat dünyası olmak üzere bizler için de büyük bir kayıptır. Damar'a Allahtan rahmet, başta edebiyat dünyası olmak üzere sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum” dedi.

Arif Damar Kimdir?

Yaşamak sadece sevmektir, inan bana.
Sevmeyenler dünyamızda yaşamıyor.
Yaşamak suda, toprakta, insanlarda görünerek;
bir zeytin ağacı gibi. Bir zeytin ağacı gibi, ne güzel
denize yakın olacaksın,
uzayan dallarında, yapraklarında ışık
ta derinlerde köklerin.
Bir zeytin ağacı gibi, bin yıl severek
yaşamak her gün...

Dizelerinin sahibi Usta Şair Arif Damar aramızdan ayrıldı.

Evinde rahatsızlanarak Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen ünlü şair Arif Damar, doktorların tüm müdahalesine karşın kurtarılamadı. 

Kalp yetmezliği nedeniyle vefat eden Damar, Çanakkale'nin Gelibolu ilçesi Karainebey köyünde 1925'te doğdu. Damar, İstanbul Erkek Lisesi'ndeki öğrenimini ikinci sınıfta bıraktı. Şiir yazmaya ortaokul birinci sınıf öğrencisiyken başlayan Arif Damar'ın ilk şiiri 1940 yılında henüz 15 yaşında iken Yeni İnsanlık adlı dergide, altında “Harika Çocuk” diye bir notla yayımlandı. Askerliğini Kayseri ve Sivas'ta sürgün alayında yapan, uzun süre Mahmutpaşa'da işportacılık yaparak yaşayan ünlü Şair Arif Damar, Cezaevi ile ilk kez yazdığı bir şiir nedeniyle tanıştı. Damar, 1982 yılında da yasak yayın bulundurduğu gerekçesiyle tutuklandı. 1985 yılında Melih Cevdet Anday ile ortak imza attığı “Yağmurlu Sokak” adlı romanı yayımlanan şair Arif Damar, Cumhuriyet gazetesinde 'Ayın Şairi' bölümünü hazırlıyordu. Arif Damar'ın cenazesi 22 Ekim Cuma günü Moda Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından İstanbul'da toprağa verilecek.