ÇİĞDEM HOCA ESERLERİYLE YAŞAYACAK

3.3.2017

Bilim dünyası, çok değerli bir ismi, uluslararası alanda ün yapmış Profesör Doktor Çiğdem Kağıtçıbaşı’nı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.

1959 yılında Robert Kolej’den mezun olan Kağıtçıbaşı, ABD Massechusetts’teki Wellesley College’de  psikoloji lisans eğitimi aldı ve 1961’de mezun oldu. Doktora tezini ise 1967 yılında, Berkeley'deki UCLA’da (Kaliforniya Üniversitesi), sosyal psikoloji alanında verdi. 200 cıvarında makale ve 28 kitaba imza atan Prof. Kağıtçıbaşı, eserlerinden en çok alıntı yapılan (1200’den fazla) Türk akademisyendi.

TBA (Türkiye Bilimler Akademisi) kurucu üyesi olan Kağıtçıbaşı, uzun yıllar Boğaziçi Üniversitesi’nde görev yaptıktan sonra Koç Üniversitesi’ne geçti ve hâlen oradaders veriyordu. Harvard, Duke, Columbia, Duke ve Berkeley üniversiteleri de, misafir öğretim üyesi olarak kürsülerinde ders veren Çiğdem Kağıtçıbaşı için taziye mesajı yayımladı.

Araştırmalarında insan gelişimi ve aile arasındaki etkileşimi kültürlerarası bir bakış açısıyla inceleyen Profesör Kağıtçıbaşı, geliştirdiği “kültürlerarası benlik ve aile modeli” ile psikolojide Amerikan egemenliğine karşı çıkmış, buna rağmen en büyük övgüyü ABD’den almıştı.