Bizler ENGEL(Lİ) olabiliriz

3.12.2013



Bugün 3 Aralık “Dünya Engelliler Günü”… Hayatımızın bir parçası olan engel ile yüz yüze gelme zamanı. Görme, yürüme… Engellilerle empati kurma, bir arada olma, onların sıkıntılarını anlama ve çözüm üretme günü. Ama; Tabii ki bir gün değil, her gün… Hepimiz çevremizde engellilerin yaşamını zorlaştıran sorunlara karşı çözüm üreten noktada olmalıyız. Çünkü bizler engel (li) olabiliriz. Çözüm üretme bilinciyle hareket eden Ataşehir Belediyesi de engelli vatandaşlar için engelli hizmet aracı uygulamasını başlattı. Engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştıran bu uygulama, vatandaşların hastaneye gidiş ve dönüşlerinde onlara yardımcı oluyor. 

 
İsterseniz bir anda kemik tümörü olduğunu öğrenen ve engelli olmanın zorluklarını yaşayan Alper Pınaral’dan hem içinde bulunduğu durumu hem de belediyenin hizmetini dinleyelim; ”30 yaşındayım ve bilgisayar programcısıyım. Hayatım bir yıl önce normal akışında devam ediyordu. Sabahları sporumu yapıp, işime gidiyordum. Spor yaptıktan sonra sağ bacağımda çekilme hissetim. Sonra doktora gittim. Kemik tümörü olduğunu öğrendim.  Bu saatten sonra benim için zorlu bir süreç başladı. Kemoterapi ve ameliyat süreci… Sağ kalça kemiğimi aldılar. Protez taktılar. Koltuk değnekleriyle yürüyorum. Rahat bir şekilde hareket edemiyorum.”
 
Bir anda sağlık sorunları nedeniyle hareket etmekte zorlanan bu yüzden koltuk değneği kullanan Alper, kendisinin şu an içinde olduğu durumu hiçbir zaman aklının ucundan geçirmediğini belirtip, sözlerine şöyle devam etti; “Ama her şey insanların başına gelebiliyor. Engellilere karşı daha duyarlı ve anlayışlı olmalıyız. Çünkü hepimiz birer engelli adayıyız.” 
 
Alper, Ataşehir Belediyesi engelli hizmet aracı ile tanışma sürecini de şöyle anlattı; “Doktora gidip, gelirken çok zorluk yaşıyordum. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin engelli hizmet aracından yararlanmak için başvuru yaptım.  Fakat; Bir sürü belge istediler. O belgeleri vermeden hizmetten faydalanamayacağı söylediler. Sağlık durumum onları hazırlamama olanak tanımıyordu. Onlar bunu anlayamadılar. Ama; Ataşehir Belediyesi belgeleri daha sonra da verebileceğimi, hizmetten hemen yararlanabileceğimi söylediler. Gelen araçlar çok rahat.  Araç şoförleri çok güler yüzlü ve anlayışlı. Sizi saatinde alıyorlar. Hiç bekletmiyorlar. Belediyeye bu hizmetinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.”