“Bitkisel Atık Yağları Artık Lavabolara Dökülmeyecek”

24.8.2009

Temiz ve yaşanabilir bir çevre sloganı ile çalışmalarını sürdüren Ataşehir Belediyesi, sanayi sitelerinden atık motor yağlarının toplamaya başlamasının ardından ev ve işyerlerinden “Bitkisel Atık Yağları” toplamaya başladı. “Temiz ve Yaşanabilir Bir Çevre” sloganı ile başlayan çalışmalarda bitkisel atık yağların lavabolara dökülmesi ve kanalizasyona karışması önlenecek.

 

 

Yılda 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağın kullanıldığı Türkiye'de yılda 350 bin ton bitkisel atık yağ doğaya dökülüyor. Birleşmiş Milletlerin bu konuya ilişkin verilerini değerlendiren Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Ezici biodizel kuruluşu ortak bir çalışma başlattı. Ataşehir Belediyesi tüm işyeri ve evlere bitkisel atık yağların toplanması için “Atık Yağ Bidonu” dağıtırken özellikle restaurant, pastane gibi işyerleri ile evlere dağıtılan atık yağ bidonları belirli aralıklarla Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekiplerince alınıyor.

 

 

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal, “bitkisel atık yağların kanalızasyon ve kollektörlerde daralma ve tıkanmaların yanı sıra denizlerde denizanası oluşumunu artırarak deniz kirliliğine neden olduğuna dikkat çekti. Kartal, bitkisel atık yağların özellikle içme ve kullanma suyu kaynaklarına karıştığını ve önümüzdeki yıllarda yaşanabilecek su sıkıntısınıda dikkate alarak su kaynaklarının korunması gerektiğini ifade etti. Ayten Kartal, Ataşehir İlçe sınırları içinde, işyeri sahipleri ve evlerinde ki bitkisel atık yağları lavabolara dökmeyip temiz ve yaşanabilir bir çevrede yaşamak ve bunu gelecek nesillere de bırakmak isteyenlerin işyeri ve evlerindeki bitkisel atık yağların alınması ve atık yağ bidonu alabilmek için “Alo Atık - 4442845” nolu telefonu aramalarının yeterli olduğunu açıkladı.