“Ben Çöp Değilim”!
22.1.2015
Ataşehir Belediyesi’nin anlaşmalı olduğu lisanslı geri dönüşüm firmaları tarafından Hasan Leyli Ortaokulu öğrencilerine çevre bilincini geliştirmek ve geri dönüşüm konusunda onları bilgilendirmek amacıyla eğitim programları hazırlandı.
Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Deha Biodizel Firması tarafından bitkisel atık yağların geri dönüşümü, Exitcom Firması tarafından elektronik atıkların geri dönüşümü, Taşlar Kağıt Firması tarafından ambalaj atıklarının geri dönüşümü ve TAP Derneği tarafından ise atık piller hakkında öğrencilere eğitim verildi.
19 Ocak 2015 günü başlayan ve 3 gün süren eğitimlerde toplam bin 100 öğrenciye ulaşıldı.
Eğitimlerde elektronik atıkların neler olduğu, çevreye zararları ve çevremizi korumak için elektronik atıkların nasıl toplanması gerektiği hakkında slayt sunumlarla öğrenciler bilgilendirildi.
Bitkisel atık yağların kanalizasyona, toprağa, denize ve benzeri alıcı ortamlara kesinlikle dökülmemesi gerektiğiyle, bitkisel atık yağların diğer atıklardan ayrı olarak temiz ve ağzı kapaklı bir kapta (kavanoz, şişe vb.) biriktirilmesi gerektiği öğrencilere anlatıldı.
Atık pillerin ne olduğu, ne işe yaradığı, nasıl ve nerelerden toplanması gerektiği, atık pillerin bertarafı ne şekilde yapılmalıdır gibi bilgiler öğretici bir şekilde sunuldu.
Ambalaj atıklarının ise nasıl toplanması, ayrıştırılması, çevredeki ambalaj ve kağıt atıkların nasıl geri dönüştürüldüğü konusu anlatıldı.
Ayrıca öğrencilere tiyatro aracılığıyla çevre kirliliğine yol açan ancak geri dönüşüm ile kazanılabilen atıkların konu edildiği, öğrencilerin çevre bilincine küçük yaşlarda sahip olmasının amaçlandığı Tiyatro Alkış tarafından “Ben Çöp Değilim” isimli tiyatro oyunu sahnelendi.
“Ben Çöp Değilim” tiyatro oyunu; içinde bir oyuncunun canlandırdığı çöp tenekesinin, piknik alanındaki çöp sorununu ve kendi hayatını anlatması ile piknik alanına gelen bir ailenin gürültüsü üzerine, konuşmasının yarım kalmasıyla başlıyor.