Başkan İlgezdi, “Ataşehirli kadınların yanındayız”

24.3.2014

 Ataşehir Belediyesi, beş yıl boyunca Ataşehirli kadınlar için yaptığı ve yapacağı projeleri Haklı Kadın Platformuyla paylaştı. Ataşehir Belediyesi’nde gerçekleşen Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ile eşi Gamze Akkuş İlgezdi’nin ev sahipliği yaptığı toplantıya, Ataşehir Belediyesi’nde görev alan kadın müdürler ile Platform üyeleri katıldı.



Aralarında kadın gazetecilerin de yer aldığı platform üyeleri, Başkan İlgezdi’ye kadınlara yönelik şu ana kadar yaptıkları ve yapacakları projeleri ayrıntılı bir şekilde sordu. Platform üyelerinin sorularına ayrıntılı bir şekilde cevap veren Başkan İlgezdi, Ataşehir Belediyesi’nin kuruluşundan bu güne nasıl geldiğini, Belediye’nin beş yıl boyunca yaptığı çalışmaları anlattı. Kadınlara büyük önem verdiklerini belirten Başkan Battal İlgezdi, “Belediyemizde çalışanların büyük bir bölümünü kadınlar oluşturuyor. 23 müdürümüzün 9’u kadın. Hedeflerimiz arasında hem meclis üyesi hem de belediye başkan yardımcılığı görevlerinde kadınların sayısını artırmak var. Çünkü kadınlar daha istekli ve özverili çalışıyorlar. Eğitimde, sağlıkta, sanatta ve sporda kısacası her alanda onların yanındayız ve destekçisiyiz” dedi.



Başkan İlgezdi’nin konuşmasının ardından Gamze Akkuş İlgezdi, Ataşehir Belediyesi’nin kadınlara yönelik projeleri hakkında bir sunum yaptı. Gamze Akkuş İlgezdi, Ataşehirli kadınların dezavantajlı durumlarını ortada kaldırarak, onlara pozitif ayrımcılık yapacaklarını belirtti. Kadın sığınma evinin kapasitesini arttıracaklarını ifade eden Gamze Akkuş İlgezdi, “Kurulduğu günden bu yana sığınma evimiz 168 kadın ile 166 çocuğa sahip çıktı. Onların her türlü ihtiyacı belediyemiz tarafından karşılanıyor. Okuma ve yazma bilmeyen kadınlar okuma ve yazma kurslarına yönlendiriliyor. Çocukların ve kadınların sağlığı için Türkan Saylan Tıp Merkezi ve belediyeye bağlı diğer poliklinikler sağlık hizmeti verdi; vermeye devam ediyor. Ataşehir Belediyesi Meslek Edindirme Merkezi’nde (ATAMEM) kuaförlük, aşçılık, bilgisayar destekli muhasebe, web tasarımı, el sanatları, bilgisayar kullanımı, İngilizce dil eğitim gibi kurslar düzenleniyor” dedi.



ATAMEM ile İŞKUR’un kadınların istihdamı için işbirliği yaptığını dile getiren Gamze Akkuş İlgezdi, sözlerine şu şekilde devam etti: “ Şu an var olan Ata evlerinde kadınlara ve çocuklara yönelik okuma ve yazma, el sanatları, resim, müzik gibi daha birçok alanda kurs veriliyor. Ayrıca kadınlara psikolojik destek de sağlanıyor. Kadın Futbol Takımımız ve Voleybol takımımız önemli başarılar kazanıyor. Ayrıca kreş sayısını da arttırıyoruz.” Karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunan toplantının sonunda, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye Ka.der Yerel Yönetimler Sözleşmesi’ni imzaladı.



KA.DER YEREL YÖNETİMLER SÖZLEŞMESİ

BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLİRSEM AŞAĞIDA YAZAN MADDELERİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIMA SÖZ VERİYORUM!!!

1. Bakım hizmetlerinde ortak sorumluluk, yaşamın her alanında eşitlik ilkesinden hareketle ücretsiz, ulaşılabilir, güvenli, 7/24 kreş hizmeti sağlayacağım.
2. Kadınların sırtındaki iş yükünü azaltmak için yaşlı bakım evleri açacağım.
3. Kadınlar, gençler, engelliler ve yaşlılar için meslek kursları, hobi kursları, kültürel ve sosyal paylaşımda bulunabilecekleri merkezler açacağım.
4. Yalnızca erkeklerin kullandığı spor alanlarını kadınların da kullanması için özel önlemler alacak, düzenlemeler yapacağım.
5. Park, bahçe yoksa yaptıracağım, varsa sayısını arttıracağım, parklara tuvalet yaptıracağım, temiz, güvenli ve bakımlı hale getireceğim.
6. Kaldırımları; bebek arabalarıyla, romatizmalı dizlerle, topuklu ayakkabılarla yürünebilecek hale getireceğim.
7. Sokak ve park-bahçe aydınlatmalarını arttıracağım, buraları güvenli hale getireceğim.
8. Belediye otobüslerinin belli saatlerde evlere yakın noktalarda durmalarını sağlayacağım.
9. Belediye Meclisinde ve İl Genel Meclisinde “Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu” kurulması için çalışacağım.
10. Belediye çalışanlarına “toplumsal cinsiyet eşitliği” eğitimi verdireceğim.
11. Başta sağlık, eğitim ve kültür olmak üzere belediyenin stratejik planlarında kadın örgütlerinin görüşlerine başvuracağım.
12. Şiddete uğrayan kadınlar, çocuklar, yaşlılar için “acil telefon hattı” kuracağım.
13. Şiddete uğrayanlara hizmet sunacak belediye görevlilerine eğitim aldıracağım.
14. Kadın danışma merkezleri açtıracağım.
15. Kadınlar ve çocuklar için koruma / sığınma evi açmak yasal görevim, bu görevi yerine getireceğim.
16. Kadın koruma / sığınma evim varsa kapasitesini arttıracağım.
17. Şiddeti önlemeye ve şiddete uğrayanları korumaya yönelik olarak yapılanları izleyecek, denetleyecek bir koordinasyon birimi kuracağım.
18. Kadınların el emeği ürünlerini değerlendirmeye yönelik çalışmalar yapacağım.
19. Kadınların sosyal güvenlik kurumlarından yararlanmalarını sağlayacak çalışmalar yapacağım.
20. Kız öğrencilerin eğitim ve barınma imkanlarının arttırılması için çalışacağım.
21. Zorla, erken evlilik ve akraba evliliğinin zararları konusunda eğitim seminerleri düzenleyeceğim. Muhtarlar aracılığıyla zorla ve erken evlilikleri tespit ve takip edip engellenmesi için çalışmalar yürüteceğim.
22. Türkçe bilmeyen kadınların belediye hizmetlerinden yararlanabilmesi için anadillerinde hizmet verecek birim kuracağım.
23. Sağlık merkezlerine haftanın belirli günlerinde ücretsiz ulaşım sağlayacağım.
24. Kadınlara yönelik sosyal hizmet uzmanı ve psikolojik destek uzmanlarını arttıracağım.
25. Mobil merkezler aracılığı ile üreme sağlığı eğitimi, okuma-yazma gibi eğitim hizmetlerini kadınların ayağına götüreceğim.
26. Ergenlik eğitim merkezi, menopoz klinikleri, evlilik danışma merkezleri kuracağım.
27. Engelli kadın, çocuk ve yaşlılara ücretsiz ve evde sağlık ve bakım hizmeti verilmesini sağlayacağım.
28. Sağlık hizmeti verilen bölgelerde anadilde hizmet sağlayacak personel yetiştireceğim.
29. Göç eden kadın ve kız çocuklarına yönelik, kenti tanıma, hizmet almak için hangi kurumlara başvuracaklarına ilişkin bilgilendirici eğitim çalışmaları yaptıracağım.
30. Belediyemin bütçesini Eşitlikçi Bütçe yaklaşımıyla oluşturacağım.