Ataşehir'de İnsan Sağlığını Tehdit Eden Çeşmeler Kapatılıyor

13.10.2009

Ataşehir Belediyesi Kayışdağı Çobançeşme mevkii kaynağından beslenen 3 çeşmenin suyu yapılan tahliller sonucu insan sağlığını tehdit edecek boyutlarda kirli olunca halkın kullanımına kapatıldı .

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri ilçe sınırları içindeki; Yeniçamlıca Merkez Cami, Kayışdağı Fenerbahçe Blokları, İçerenköy Mezarlığı ve Yeditepe Üniversitesi önlerindeki çeşmeler ile İçerenköy Merkez Cami, Küçükbakkalköy Maraşal Fevzi Çakmak Paşa Caddesi, Küçükbakkalköy Merdivenköy Yolu, İçerenköy Karslı Ahmet Caddesi Özyurt Sokak, İçerenköy Sonbahar Caddesi ve İçerenköy Meydan mahale çeşmelerinden steril şişelere alınan numuneler Marmara Üniversitesi Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde analiz edildi .

 

 

Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik test ve tahlillerde Yeniçamlıca Merkez Cami, Fenerbahçe Blokları ve Yeniçamlıca Ebu Hureyye Cami önlerindeki 3 çeşmede mikrobiyolojik kirlilik saptandı.

Bir hafta sonra aynı çeşmelerden ikinci kez alınan numuneler Marmara Üniversitesi Doğa Bitkileri ve Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde incelendi. İlk analizlerde ki sonuçlarla ikinci kez yapılan analizlerde sonuçlar aynı çıkınca Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Zabıta Müdürlüğü ekipleri mikrobiyolojik kirlilik saptanan 3 çeşmeyi de kullanıma kapattı .

 

 

Kapatma işlemleri yapılırkende hem çeşmelerden, hem de çeşmelerin depolarından su örnekleri alındı. Alınan su örnekleri su depolarının mı suyun kaynağının mı kirli olduğunu belirlemek için yeniden tahlil edilecek. Tahliller sonucunda kirlilik depodan kaynaklanıyorsa depolar temizletilecek ve çeşmeler kullanıma açılacak. Ancak kirlilik kaynakta ise kirliliğin nedenleri tespit edilmeye çalışılacak. Kirlilik ortadan kaldırıldıktan sonrada çeşmeler halkın kullanımına yeniden açılacak .