ATAŞEHİR’DE CAM DOSTLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ
15.2.2017
Ataşehir Belediyesi, Çevko, Şişecam ve Özen Cam işbirliğiyle; cam atıkların diğer ambalaj atıklarını kirletmeden ve zarar görmeden ayrı ve etkin toplanmasını sağlamak amacıyla başlatılan Horeca (Hotel, Restaurant, Cafe) Cam Dostu İşletme Projesi”nin lansman toplantısı 15 Şubat 2017 Çarşamba günü yapıldı.
Şişecam’ın “Cam Dostu İşletme" konsepti kapsamında, Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen “Horeca Projesi’’ lansman toplantısında; hak kazanan restoran, kafe, otel ve avm’lere ilk kez "Işıklı Cam Dostu İşletme Tabelaları" verildi.
En çok cam atık toplayan işletmelerin 3 kategoride ödüllendirildiği toplantıda; yüzde 100 geri dönüşebilen tek malzeme olan cam atıklarının, çöpe karışmadan geri dönüşmesine duyarlılık gösteren ve destek olan işletmelere “Işıklı Cam Dostu İşletme Tabelaları” sunuldu.
Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül törenine; Ataşehir Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Hışman ve Sadık Kayhan, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal, Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş. Müdürü Volkan Aydeniz, Özen Cam Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özen, Çevko Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer ile öğrenciler ve çok sayıda çevreci vatandaş katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, “Günümüzde denizlerimiz, toprağımız, soluduğumuz havamız başta olmak üzere; tüm tabiatımız, kentlerimiz ve dünyamız çevre kirliği ile mücadele veriyor. Çevre kirliliği her geçen gün vahim boyutlarla artarken, çevreci kuruluşlar da farkındalık yaratacak projeler üretiyor. Biz, Ataşehir Belediyesi olarak, kurulduğumuz günden itibaren çevreye ve çevreci politikalara büyük önem verdik. Yaklaşık iki yıl önce Çevko, Şişecam ve Özen Cam ile gerçekleştirdiğimiz işbirliğiyle; cam atıklarının çöpe gitmeden ayrı ve etkin toplanmasını sağlamak amacıyla, Horeca Cam Dostu İşletme Projesi’ni başlattık. Cam atıklarının, çöpe karışmadan geri dönüşmesine duyarlılık gösteren ve destek olan işletmelerimize çok teşekkür ederiz” diye konuştu.
Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal ise şunları söyledi: “2015 yılının Ekim ayında proje ortaklarımızla birlikte bu yola çıktığımızda gerçekten çok heyecanlıydık. Ne yapacağız, nasıl yapacağız; Ataşehir’de paylaştığımız ortaklarımız bizimle aynı heyecanı paylaşacaklar mıydı bilmiyorduk ama 2017 Şubat ayında artık her şeyi biliyorum: Ataşehir bizi seviyor, biz Ataşehir’i seviyoruz. Gerçekten bu proje Şişecam, Çevko ve Özen Cam’la birlikte çok güzel oldu. Bu çalışmayı çok istekle ve heyecanla yürüttük. Gönül verilen, emek harcanan ve inanılarak yola çıkılan her çalışmanın başarıya ulaşacağını belirtmek isterim. Çünkü eğer biz inanırsak ve elimizi taşın altına koyarsak her şeyi yapabiliriz.”
Otel kategorisinde Işıklı Cam Dostu İşletme Tabelası kazanan 10 işletme şunlar: Radisson Blu Hotel İstanbul Asia, Dedeman Bostancı İstanbul Hotel, İstanbul Marriott Hotel Asia, Sheraton Grand İstanbul Ataşehir, The Green Park Bostancı Hotel, Plus Hotel Bostancı Ataşehir, Silence İstanbul Hotel, Ataşehir Palace Hotel, Asia City Hotel Ataşehir ve Nice Royal Otel.
AVM kategorisinde Işıklı Cam Dostu İşletme Tabelası kazananlar: Palladium AVM, Optimum Outlet, Carrefoursa İçerenköy AVM, Brandium AVM, Bulvar 216 AVM ve Novada Ataşehir AVM.
Restoran-kafe kategorisinde Işıklı Cam Dostu İşletme Tabelası kazanan 10 işletme: Hatay Gurme, Grill Polonez, Özgür Şef, Çisel Cafe, Big Chefs, Hükümdar Sofrası, Ata Balık, Şaşkın Balık ve Et, Adana Dostlar, Mado.
HABER VİDEOSU İÇİN BURAYI TIKLAYINIZ
BİLGİLER:
Kafe, lokanta, bar, otel, alışveriş merkezi gibi işletmelerin yoğun olarak faaliyet gösterdiği bölgelerde yüksek miktarda cam atığı ortaya çıkıyor. Geri dönüşebilir bu atıkların çöpe karışmasını engellemek isteyen Ataşehir Belediyesi'nin hazırladığı projeye iki yıl içerisinde 11 otel, 83 kafe-restoran, 7 alışveriş merkezi ve 21 site dahil oldu.
Proje başlangıcında Ataşehir'de sahada toplam 156 adet cam kumbarası bulunurken proje süresince bu sayı 281'e çıkartıldı. İlçedeki 14 bin hanede atık cam konusunda bilgilendirme yapılarak toplam 38 bin kişiye ulaşıldı. 11 bin öğrenciye de “cam dostu” eğitimi verildi.
Şişecam “Cam Dostu İşletme" konsepti kapsamında Ataşehir’deki 10 otelin (Radison Blu, Marriott, Nice Royal, Silence, Green Park, Dedeman, Plus Otel, Ataşehir Palace, Sheraton ve Asia City Otel) personeline yönelik atık camların yönetimi ile ilgili eğitimler düzenlendi. Bu kapsamda geri dönüşümün önemi, atık camların kirlenmeden, evsel atıklardan ve diğer ambalaj atıklarından ayrı olarak toplanması, otellerde daha verimli ve sürdürülebilir toplama sisteminin kurulması konularında bilgiler verildi. Horeca Cam Dostu İşletme Projesi kapsamında otellere atık camları, kaynağında ayrı toplamaları için tebligat yapılarak gerekli ekipman bırakıldı.
Projenin sürdürülebilir olması amacıyla, atık camların verimli toplanması için avm, otel ve kafe-restoranlara düzenlenen denetimler sonucunda, toplama sistemindeki aksaklıklar tespit edilerek, gerekli raporlama ve çalışmalar yapılıyor. Böylece atık üreticileri ve lisanslı toplayıcı firma uyarılarak sistematik çalışmaları sağlanıyor.
Horeca projesi ile Ataşehir'de toplanan atık cam miktarında yüzde 62,4 artış yaşandı. 2016 yılında toplanan 2006 ton cam atık ile; 702.100 kwh elektrik ve 200 bin 600 litre petrol tasarrufu sağlandı, 1 milyon 344 bin 20 kilogram da karbondioksit gazı salımı engellendi.
Projenin sürdürülebilir olması için dereceye giren işletmeler düzenli takip edilecek, atık cam miktarlarında düşüş olduğu belirlenmesi durumunda “Cam Dostu İşletme” unvanı yeniden değerlendirilecek.