ATAŞEHİR ÇEVRE İLE İTÜ “HAVA”DA BİRLEŞTİ

30.11.2016

Ataşehir Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğiyle yürütülen “Ataşehir İlçesi Hava Kalitesinin İzlenmesi ve Modellemesi” çalışmaları kapsamında “Ataşehir’de İklim Risk Yönetimi Paneli” 29 Kasım Salı günü Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal’ın moderatörlüğünde gerçekleşensen panele İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve Doç. Dr. Hüseyin Toros ile AES Mühendislik Ltd. Şti. Genel Müdürü Kerem Anbarcı konuşmacı olarak katıldılar. Ataşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Hışman, Ataşehir Belediyesi Birim Müdürleri ile çok sayıda çevreci vatandaş da panelde dinleyici olarak bulundular.

Prof. Kadıoğlu, küresel iklim değişikliğinin Türkiye’ye olası etkileri konusunun uzun vadeli bir afet gibi ele alınması ve ortaya koyduğu riskleri azaltmak için risk yönetimine gidilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de “afet risk yönetimi stratejisi”yle birlikte “iklim değişimine uyum”, artık tüm politika, plan ve programlarda “İklim Risk Yönetimi” adı altında birleşik bir şekilde düşünülerek ele alınmalıdır diyen Kadıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “ Diğer bir deyişle; kalkınma, iklim değişikliği ve afet risk yönetimi konularında çalışan kurum ve uzmanların artık ‘İklim Risk Yönetimi’ kapsamında birlikte çalışarak kaynaklarını bütünleşik ve daha etkin bir şekilde kullanması gerekiyor”

Panel’in bir diğer konuşmacısı olan Toros, “Yerel yönetimler hava kalitesinin arttırılması için gereken tedbirleri, Çevre Mevzuatı kapsamında arttırmalı, hava kalitesinin korunması, yönetimi ve hava kalitesinin doğru bir şekilde tespit edilmesini sağlamalıdır.” dedi.  Toros, bu amaçla Ataşehir Belediyesi’nin Hava Kalitesi İstasyonu kurarak, ısınma, ulaşım ve sanayi kaynaklı kirlilik seviyelerinin parametrelerini ölçeceğini söyledi. Kurulan istasyon ve civar bölgelerden elde edilebilen hava kalitesi verileri ölçüm sonuçlarının, hava kalitesi standartları ve indeksi açısından analiz edilerek değerlendirileceğini aktaran Toros, Ataşehir ilçesinin hava kalitesinin, hem yerel yönetimler hem de kamuoyunun farkındalığı ve duyarlılığı sayesinde insan ve çevre sağlığına en az zarar verecek seviyelerde tutulmaya çalışılacağını söyledi.

Kerem Anbarcı ise konuşmasında, Belediyeler, Toplum Sağlığı Kurumları ve Çevre Koruma Kurumları için kentsel yerleşim bölgelerinde, yaşam alanlarında, endüstriyel bölgelerde yapılaşmaya bağlı mikro iklim değişimlerinin, kentsel ısı adacıkları oluşumunun, nem ve sıcaklık dağılımlarının öngörülmesi konularına ilişkin bilgiler aktardı.

Ataşehir’de İklim Risk Yönetimi Paneli’ne katılımlarından dolayı günün anlam ve önemi için katılımcılara çam fidanı hediye edildi.