SEMİNER: EYVAH ÇOCUĞUM KİTAP OKUMUYOR!

21.2.2021

ATAŞEHİR BELEDİYESİ ÇEVRİMİÇİ ÇOCUK KİTAP KULÜBÜ VELİ SEMİNERİ

Ataşehir Belediyesi Çevrimiçi Çocuk Kitap Kulübü, 21 Şubat Pazar günü bu defa velilerle bir araya geliyor. Eğitimci – Yazar Özge Doğar’ın Zoom programı üzerinden çevrimiçi gerçekleştireceği seminerde; çocukların neden kitap okumak istemediği ve kitap ile olan ilişkilerinin nasıl sağlanacağı konuları irdelenecek.

Sizler kitap okumanın faydalarını biliyorsunuz fakat bilmenizin hiçbir işe yaramadığını düşünüyorsunuz, çocuğunuza da sürekli “Kitap oku!” diyorsunuz ama o sözünüzü bir türlü dinlemiyor, sıkılıyor, kaçıyor, saklanıyor, bahane buluyor...

Bir çocuğun eğitiminden sorumlu olmak, onun dünyasını şekillendirip geleceğe hazırlanmasını sağlamaktır. Göreviniz oldukça büyük çünkü bu hiç de kolay değil. Onun için en iyiyi istemeniz ama bazen en iyinin ne olduğunu bilememeniz ve şaşırmanız çok normal. Bu şaşkınlığa rağmen kitap okumamasını “eyvah” olarak karşılıyorsanız inanın bana onun için tüm kilitleri açtınız demektir. Kitap okuyan çocukların okul hayatlarında, arkadaş ilişkilerinde ve gelecekteki iş yaşantılarında daha başarılı olduklarını; sorgulama, muhakeme, duygudaşlık (empati) yeteneklerinin yaş gruplarına göre daha gelişmiş olduğunu; özgüveni, araştırmacı yönü ve anlama hızının daha güçlü olduğunu biliyorsundur. Kitap okumak, ona zor gelen matematik dersi için bile bir anahtar. Çünkü okuduğunu doğru anlayan öğrenci için zor ders yoktur. Zor kavramı; anlamadığımız, anlamlandıramadığımız durumlar içinde var olur. Anladığımız her şey kolaydır. Çocuk kitap okudukça, anlama ve dil yetisi güçlenecek böylece zor algısı da gün geçtikçe azalacak.

Kitap okurken beyin nöron yollar açar yani beyin hareketlenir ve elastikliği artar. Buna biz ‘zihnimde ışık yandı ya da beynimde yeni bir alan açıldı’ gibi de ifade edebiliyoruz. Kitap okurken, zihnimizde yeni karakterler, olaylar ve durumlarla tanışırız. Bu karakterler ya da durumlar kısa süreli hafızamızın gelişmesini sağlar. Bir çocuğun kitap okurken öğreneceği kelime sayısı televizyon izlerken öğreneceğinden %50 daha fazladır. Okul öncesi çocuklarda resimli kitapların faydası tartışılabilecek ölçüde bile değildir. Resimle - sözcükler arasında bağ kurmak bunları çocuk dünyasınca çözümlemek ileriki yaşlarda kendi hayatındaki ilişkileri de yönetme konusunda başarı sağlayacaktır. Bir amaç uğruna mücadele eden karakterlerin varlığı çocuğun kendi hayatında da motivasyonunu sağlayacaktır. Zorluklara karşı direnme azmini güçlendirecektir. Yatmadan önce okunan kitap çocuğumuzun da bizlerinde daha rahat uyumasını sağlayacaktır. Kitap okumak sakinleştirir. Stresi %68 oranında düşürdüğü söyleniyor. Kitap okuma alışkanlığı olan kişilerin beyninde yaşlılığa bağlı fonksiyon kaybı daha azdır. Kitap okumak Alzheimer görünme riskini aza indirir. Çocuğumuza, kitap okuma alışkanlığı kazandırmak, onun zihnini yaşatmak ve sosyal hayatını güvene almak demektir. Okuma alışkanlığı olan bir birey en karışık konuları bile, okumayan diğer kişilere göre daha hızlı kavrar ve çözer.

Çocuğunuza diş fırçalamayı, ayakkabısını silmeyi, yatağını toplamasını nasıl öğretiyorsak kitap okumayı da hayatının bir parçası olarak görmesini sağlamak zorundayız.

Özge DOĞAR

Eğitimci – Yazar

 

Seminer: “Eyvah Çocuğum Kitap Okumuyor!”

Eğitimci – Yazar Özge DOĞAR

Tarih: 21 Şubat 2021 Pazar

Saat: 12.30 (Zoom)

Kayıt linki: https://forms.gle/FBdnvwRXG6bVUHYE8