KADIN GİRİŞİMCİLERİN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ: AKAGİM
19.3.2024
Ataşehir Belediyesi tarafından 2017 yılında hayata geçirilen Ataşehir Kadın Girişimcilik Merkezi (AKAGİM), kadın girişimcilerin yıllardır en büyük destekçisi olmaya devam ediyor. Girişimcilerin en çok zorlandığı dönem olan iş fikrinin hayata geçirilmesi aşamasında, girişimcilik yolunda olan kadınlara danışmanlık yaparak, iş fikirlerinin gelişebilmesine ve büyümesine katkı sağlıyor. Başarıya giden bu yolda girişimcilere rehberlik eden AKAGİM, girişimcilik üzerine seminerler ve eğitimler de düzenliyor. Bu kapsamda girişimci adayları, uzmanlarla bir araya gelerek, süreç içerisinde fikirlerini sunabiliyor ve yetersiz kaldıkları konularda destek alabiliyor.
AKAGİM, ayrıca sağlamış olduğu mentor desteği, proje danışmanlık desteği, ortak atölye alanı ve ortak ofis alanıyla girişimci adaylarını yalnız bırakmıyor. Ortak ofis alanından ücretsiz olarak yararlanan girişimci kadınlar, yapılan sözleşme ile vergi dairesinde bu alanı iş yeri adresi olarak gösterebilme imkanı da buluyorlar.
AKAGİM ile tanışıp firmasını hayata geçirerek hayallerini gerçeğe dönüştüren Çiğdem Akbaş ve henüz girişimcilik yolunun başında olan Merve Apaydın Erdoğan’a, tecrübelerini ve deneyimlerini sorduk. Girişimcilik hayalleri olan kadınlar için deneyimlerini anlatan iki genç iş kadını, hayallerinin gerçekleşmesinde AKAGİM’in rolünün çok büyük olduğunu söylüyorlar. İlk olarak Çiğdem Akbaş’a sorularımızı yöneltiyoruz.
Girişimcilik hikayenizi anlatabilir misiniz?
Girişimciliğe ilk olarak 2014 yılında Lona Design ile başladım. 3 yıl boyunca ortağımla birlikte mekanik tasarım hizmeti sunduk. 2017 yılı başında buradan ayrılarak, Eylül ayında Ayrotec firmasını kurdum. Ayrotec olarak, savunma ve havacılık sektörüne özel insan-sistem arayüzü donanımları geliştiriyor, tasarlıyor ve üretiyoruz.
AKAGİM ile nasıl tanıştınız? Bu süreçte neler yaşadınız?
AKAGİM’i ilk olarak bir billboard ilanında gördüm. Billboardlarda, Ataşehir’de kadın girişimcilik merkezi açılacağı yazıyordu. O dönem yeniden iş kurma konusunda tereddütlerim vardı. Bu tereddütlerime karşı gelmek istedim, ardından AKAGİM’e giderek, girişimcilik eğitimleri hakkında bilgi aldım ve ilk kursiyerlerinden biri oldum. Burada eğitim programı sayesinde girişimcilikle ilgili pek çok temel konuyu öğrendim. Pazarlama, temel muhasebe, fizibilite hesaplamaları vb. konularda eksiklerimi kapattım. KOSGEB ile işbirliği olmasından dolayı da eğitim bittiğinde, kendi girişimcilik projemi yazarak başvuruda bulundum. Böylece KOSGEB girişimcilik desteğinden faydalandım ve AKAGİM’den eğitim alarak ilk işini kuran kişi oldum.
Sektör seçimine nasıl karar verdiniz ve nasıl giriş yaptınız?
Ben makine mühendisiyim. 2008 yılından itibaren savunma sektöründeki çeşitli firmalarda görev aldım. Yaklaşık 6 yıl kadar tasarım mühendisi olarak çalıştım ve bu nedenle yine aynı sektörü seçerek, şansımı denemek istedim.
AKAGİM’in size sağlamış olduğu katkılar nelerdir?
Almış olduğum eğitimler sayesinde firmamın temelleri daha sağlam atıldı. Mühendis olduğum ve daha öncesinde çoğunlukla teknik konularda çalıştığım için, işletme bakış açısının farklılıklarını gördüm. Bu sayede iş modelimi daha güvenilir bir zeminde hazırlayabildim. Tüm süreç boyunca eğitmenlerimiz ve AKAGİM personeli bize çok yardımcı oldular.
Şu anda kendi işinizi kurdunuz, işinizden bahsedebilir misiniz?
Savunma ve havacılık sektörüne özel insan-sistem arayüzü donanımları geliştiriyor, tasarlıyor ve üretiyoruz. Bunları; operatör konsolları, ekranlar, klavyeler, mobil ve sabit yer kontrol istasyonları ve uzaktan kumanda panelleri olarak genelleyebiliriz. Bu ürünleri fikir aşamasından başlayarak, konsepte dönüştürüyoruz. Endüstriyel tasarımlarını yapıyor, ergonomi analizlerini gerçekleştiriyoruz. Daha sonrasında mühendislik hesaplamalarını yaparak, mekanik ve donanım tasarımını yapıyoruz. Ürünlerin prototiplerini çıkartıyoruz. Bu prototiplerle zorlu koşullar için testler gerçekleştiriliyor. Yüksek sıcaklıklar, düşük sıcaklıklar, titreşim, tuz sisi, toz ve kum, şok, su sızdırmazlığı, güneş radyasyonu gibi koşullarda testler yapılıyor. Elektromanyetik sızdırmazlık testleri uygulanıyor. Bunlardan sonra ürünlerin üretimlerini gerçekleştiriyoruz. Hem müşterilerimize tasarım ve üretim hizmeti sunuyoruz, hem de kendi ürünlerimizi geliştiriyoruz.
Kaç çalışanınız var?
18 kişilik bir ekibiz. Ekibimizde endüstriyel tasarımcı, makine mühendisi, elektronik mühendisi, yazılımcı, teknikerler mevcut. Bir ürünü her yönüyle tasarlayacak ve üretecek bir şekilde organizasyon yapısı kurmaya çalıştık.
Hedefinize ulaştığınızı söyleyebilir miyiz? Duygu ve düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?
Firmamın kuruluşundan bu yana 6 yıl geçti. İlk yıllar için hedeflerimin birçoğu gerçekleşti diyebilirim. Ama önümüzde uzun bir yol var ve yola yeni çıktık gözüyle bakıyorum. Çünkü daha yapılacak çok iş var. Umarım şirketimiz uzun yıllar devam ederek ve gelecek kuşaklara da aktarılarak varlığını sürdürür.
Yeni girişimci adaylarına tavsiyeleriniz neler olabilir?
Girişimcilik konusunda tavsiye vermek her zaman çok iddialı gelmiştir bana. Çünkü herkes kendi hikayesini yaşıyor. “Pes etmeden, daha iyisini nasıl yapabilirim” bakış açısıyla kendi hikayemi yaşamaya gayret ediyorum.
İş fikrini hayata dönüştürme aşamasında olan genç girişimci Merve Apaydın Erdoğan da kendi hikayesini girişimci adaylarına yol gösterici olması amacıyla anlatıyor:
Girişimcilik süreciniz nasıl başladı?
AKAGİM ile ilk olarak sosyal medya da karşılaştım. İnternette girişimcilik üzerine sayfaları inceliyordum ve AKAGİM ile karşılaştım. İlk olarak gözüme çarpan girişimcilik eğitimini fark ettim ve hemen iletişime geçip, kayıt oluşturdum. Eğitime ilk kez katıldığımda buranın bana çok şey katacağını anlamıştım. Çünkü, burada girişimcilik üzerine merak ettiğiniz her şeyin cevabını bulabiliyorsunuz. İyi ki AKAGİM ile tanışmışım diyorum.
AKAGİM’in size katkıları ne oldu?
Burada, girişimci olmak isteyen kadınların ihtiyaç duyacağı her şey sunuluyor diyebilirim. Girişimci adaylarını geliştirmek, bilgilendirmek için birçok eğitim ve seminerler düzenleniyor. Ayrıca AKAGİM’in içerisinde bulunan ortak ofislerde girişimci adaylarına yönelik bilgisayar, internet ve çalışma masası hizmeti sunuluyor. Henüz ofisini kuramayanlar için ortak ofisler çok güzel bir fırsat yaratıyor. Buraya her gün iş yerinize geliyormuş gibi gelerek, bilgisayarınızı açıp, internet sitenizi kontrol edebilir ve e-ticaret üzerinden satışlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.
Genç bir girişimci olarak işinizi kurma aşamasındasınız. Bu aşamaya gelene kadar neler yaptınız ve sektörünüzden bahseder misiniz?
Ben makine mühendisiyim ve girişimcilik fikrini çok seven biriyim. 8 senedir aile firmamızda makine imalatı üzerine çalışıyorum. Bu makinelerde tek kullanımlık ürünlerin paketlenmesini gerçekleştiriyoruz. Ancak buradan bağımsız olarak, kendi girişimcilik fikrim olan, organik tek kullanımlık ürünler üretmek ve piyasaya sunmak üzerine çalışmalarıma başladım. “Tek kullanımlık ürünlerin içeriğinin kimyasallarla dolu olduğu” düşüncesinden yola çıkarak geliştirdiğim fikrimi hayata geçirme aşamasındayım.
Sizin gibi girişimcilik yolunda ilerleyen kadınlara önerileriniz neler olabilir?
Bu yola çıkmadan önce kararlı olmak çok önemli. Hangi sektör olursa olsun, yapacağınız işten emin olmak ve bu adımları atarken etraftan gelen olumsuz düşünceleri dikkate almamak birinci kural diyebilirim. Bir diğer kural ise girişimcilik yolunda kendini geliştirmek olmalı ve çok çalışılmalı. Ayrıca rekabet ortamında sürekli farkındalık yaratacak, piyasada dikkat çekecek olan ürünler üretmekte avantaj sağlayacaktır. Tüm girişimci adaylara şimdiden başarılar diliyorum ve Ataşehir Belediyesi’ne AKAGİM’i kurduğu için bir kez daha teşekkür ediyorum.
ÖNEMLİ NOT:
Ortak Ofis Alanından Kimler Yararlanabilir?
- Ataşehir Kadın Girişimcilik Merkezi mezunları
- İşletme ömrü 0-3 yıl arasında olan girişimciler
AKAGİM hakkında detaylı bilgi için:
Email: [email protected]
İletişim: 0(538) 263 18 46
Adres: Atatürk Mahallesi Meriç Caddesi No: 10/7 PK:34758 Ataşehir/İstanbul