Hayat onlarla güzel

30.10.2014

CAN DOSTLARIMIZI SEVİYORUZ!

Yeni hayvan barınağımızla ilgili çalışmalarımız sürerken, Kadıköy Belediyesi ile ortak kullandığımız geçici barınakta da can dostlarımıza en iyi imkânları sunabilmek için yürekten çalışıyoruz. Bu çabada bize destek olan gönüllülerimize minnettarız. Size onlardan birini, Pınar Satıoğlu’nu tanıtmak istiyoruz.

Geçtiğimiz günlerde gerçek bir can dostu olan Pınar Satıoğlu ile birlikte barınağımızı gezdik, köpekleri sevdik ve sizler için fotoğraflar çektik.  Ataşehir Hayvan Barınağı’na destek veren çok sayıda gönüllümüze Pınar Satıoğlu aracılığıyla teşekkür ediyoruz. İşte o söyleşimiz:

Sayın Pınar Satıoğlu, sizi biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?

Diş hekimiyim, evliyim. Yerel hayvan gönüllüsüyüm. Uzun zaman önce ülkemizde sahipsiz hayvanlarla ilgili sıkıntılar olduğunu gördüm. İnsanlar farklı ve bence yanlış bazı kanılara sahip. Belki bunları değiştirebilirim diye düşündüm. Sahipsiz kedi ve köpekler için 1998 yılından beri bu barınakta gönüllü olarak çalışıyorum. Çalışma günüm Cuma. 2000 yılından beri her Cuma günümü burada geçiriyorum. Kadıköy Hayvan Dostu Platformu üyesiyim.

Burada neler yapıyorsunuz, kaç gönüllü var?

Sürekli çalışan aktif gönüllü sayısı 20. Ara sıra gelen başka arkadaşlarımız da var. Ben, sabah 08: 00'dan akşam 15:30'a kadar günümü burada geçiriyorum.

Ben ve arkadaşlarım kulübelerde bağlı olan köpekleri sabah akşam gezdirip, tasma eğitimi veriyoruz. Böylece dışkılarını nasıl yapacaklarını öğreniyorlar. Zaten çok akıllı hayvanlar, hemen anlıyorlar. Bir de terk edilmiş cins hayvanlar var. En çok onlar zorlanıyorlar. Ve bizim en çok sevgi ve özeni onlara göstermemiz gerekiyor.

Dışarıdan bakıldığında belki fark edilmiyor olabilir ama burası çok canlı, duyguları olan, yaşayan bir yer. Bizi eleştirenlere, anlamayanlara da burada sadece bir günlerini geçirmelerini tavsiye ediyorum.

Barınağa nasıl hayvanlar getiriliyor?

Toplama ekibi yeni doğmuş ya da yaralı kedi ve köpekleri getiriyor. Eğer yaralıysa burada tedavisini yapıyoruz. Sağlıklı olanların da rutin aşıları, kısırlaşmamışsa kısırlaştırma işlemi ve kulağında küpeleri yoksa küpeleri takılıyor.

Biz de sizler gibi belediye olarak “satın alma, sahiplen” diyoruz.  Ve her gün gittikçe daha çok sayıda kişi pet shoplar’dan hayvan satın almak yerine barınağımıza gelerek can dostlarımızı sahipleniyor. Bu mutluluk verici. Siz de sahiplendirmelerde aktif olarak görev alıyorsunuz. Sahiplendirme yaparken gönüllüler olarak nelere dikkat ettiğinizi bizimle paylaşır mısınız?

En başta sahiplenecek kişinin 18 yaş üzeri olması gerekiyor. Gelen kişilerin hayvanı ne için istediğine bakıyoruz; örneğin köpekse ev, bahçe ya da fabrika için mi? Bir cana sahip olmak gerçekten zor, büyük sorumluluk istiyor. Can dostlarımız ortalama 15 yıl yaşıyor. Bu 15 yıl boyunca büyümeyen bir çocuğa bakmak gibi…Gelen insanlara bunları anlatıyoruz.

Peki takibini yapıyor musunuz?

Elbette, mutlaka. Facebook ve Twitter hesaplarımız var. (https://www.facebook.com/groups/489657390250/?fref=ts)  Oradan mutlu sonları yayınlıyoruz. İnsanlar isterse bu hesaplara  fotoğraf ve video da ekleyebiliyorlar. Ayrıca bu işle ilgilenen üç gönüllümüz var. Belli periyotlarda telefonla ve kimi zaman da ev ziyaretleri yaparak, hayvanlarımızın durumlarını kontrol ediyorlar.

Geçen yıl "İkinci El" (http://vimeo.com/77935526) isimli bir belgesel çektik. Yönetmen Batu Akyol’un bizim için gönüllü yaptığı bir çalışmaydı bu.  Daha önce sahiplendirdiğimiz 13 Can Dostumuzu aileleri ile birlikte buraya davet ettik. Aileler ne kadar mutlu olduklarını anlattılar, bu bir farkındalık projesiydi.

Sizce barınağın ne gibi ihtiyaçları var?

Barınağın en büyük ihtiyacı ziyaretçi. Diğer bütün temel ihtiyaçları sağ olsunlar her iki belediyemiz de karşılıyor. İnsanlar gelip buradan kedi, köpek sahiplensinler, sevsinler parayla pet shoplardan can satın almasınlar, biz canların satılmasına karşıyız.

Hayvanseverlere iletmek istediğiniz başka mesajlarınız var mı?

Öncelikle desteklerinden dolayı Sn. Battal İlgezdi’ye teşekkür etmek istiyorum. Şu an Ferhatpaşa'da daha kapsamlı ve hayvanların daha özgür olacağı bir barınak yapılıyor.

Ayrıca başka bir ricam lütfen bir gün de olsa insanlar buraya gelsinler ve hayvanlarla vakit geçirsinler. Burası çok farklı bir pencere, insanların hayata bakış açılarını değiştiriyor. Gönüllü olarak bir cana bakmanın manevi olarak ne kadar doyurucu olduğunu görmelerini istiyorum.

Bizimle röportaj yapmayı kabul ettiği için Pınar Satıoğlu ve diğer tüm hayvanseverlere çok teşekkür ediyoruz. Barınağımızı ziyaret etmek isteyenler için adresimiz; Turgut Özal Bulvarı, TEM Otoyolu Sonu, Ataşehir, / İstanbul

0216 365 79 57

Röportaj: Melike Şengül