ATAŞEHİRLİ ÖĞRENCİLER “DÜNYA SU GÜNÜ”NE ÖZEL RESİM SERGİSİ HAZIRLADILAR
27.3.2025
22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla, 21 – 27 Mart 2025 tarihleri arasında İnal Aydınoğlu Kültür Merkezi’nde, Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yapmış olduğu eserlerden oluşan resim sergisi düzenlenecek.
Su kaynaklarının ve buzulların korunmasına dikkat çekme amacıyla hazırlanan “Dünya Su Günü Resim Sergisi”nin açılışı, 21 Mart Cuma günü saat 11.00’de gerçekleşecek. Öğrencilerin eserleri, 27 Mart 2025 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
22 MART DÜNYA SU GÜNÜ HAKKINDA
Günümüzde 2,2 milyar insan güvenli bir şekilde yönetilen içme suyu hizmetlerinden yoksun yaşıyor ve bu durum hem onların yaşamları hem de toplumun geneli için yıkıcı etkilere sahip. Dünyadaki tatlı suyun yaklaşık %70'i ise kar veya buz halinde bulunuyor. Yaklaşık 2 milyar insan; içme suyu, tarım faaliyetleri ve enerji üretimi için buzullardan, eriyen karlardan ve dağlardan gelen sudan yararlanıyor.
2025 Dünya Su Günü'nün temasını “Buzulların Korunması” başlığı oluşturuyor. Buzullar, milyarlarca insanın geçimini sağlayan; tarım, endüstri ve temiz enerji gibi temel sektörleri destekleyen değerli su kaynaklarıdır. Ancak, iklim değişikliği nedeniyle endişe verici bir oranda yok oluyorlar. 2023'te buzullar 600 gigatonun üzerinde su kaybetti ve bu durum, kayıtlara göre son elli yılın en yüksek kütle kaybı oldu. Sıcaklıklar artmaya devam ederse, hidrolojik katkıları azalacak ve su kaynaklarında önemli kesintilere yol açacaktır. Yüzyılın sonuna doğru, buzul akışının önemli ölçüde azalacağı ve ekosistemleri, ekonomileri ve kolektif geleceğimizi tehdit edeceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle, ısınmanın her bir derecesi önemlidir. Buzul kaybını yavaşlatmak ve iklim değişikliğinin geniş kapsamlı sonuçlarını hafifletmek için acil bir eylem planına ihtiyaç vardır.
Su sadece direk tüketim kaynağımız olmasının yanı sıra, aldığımız her üründe, ürünün üretiminden nihai tüketim kadar, her ürün için dolaylı su tüketimi mevcuttur. Bizler kullandığımız eşyalar, kıyafetler, elektronik aletler, bitkisel ya da hayvansal beslenme şekillerimizle bir Su Ayak İzi oluşturmaktayız. Siz de www.gte.com.tr/water-footprint-calculator/index.php adresinden, kendi su ayak izinizi hesaplayarak, bireysel olarak su verimliliğine katkı sağlayabilirsiniz.