Ataevi benim ikinci evim

6.6.2013

Ev hanımı olan Özlem Sargut, eşinin ölümünün ardından 3 çocuğuyla sürdürdüğü zorlu yaşamında adeta ikinci baharını Yeni Çamlıca Ata Evi’nde yaşıyor. El sanatları ve yabancı dil kursuna giden Özlem Hanım, “Ata Evi benim ikinci evim. Önceden ev muhabbetlerinde zamanımı boşa harcıyordum. Şimdi ise burada zamanımı dolu dolu değerlendiriyorum. Siz de Ata Evi’ne gelin ve size bu merkezde sunulan ayrıcalıkları yaşayın.” diyerek tüm kadınları Ata Evi’ne davet ediyor…

Bir trafik kazasında ağır yaralanan eşini, 11 gün süren yoğun bakım mücadelesinin ardından kaybeden 37 yaşındaki Özlem Sargut, 3 çocuğuyla baş başa kaldığında bir yandan da hayatını nasıl sürdüreceğini düşünüyordu. “Çocuklarımın geleceği için ayakta durmalıyım.” diyen Özlem Hanım evlatlarına hem anne, hem da baba oldu. Gençliğinde maddi imkansızlıklar yüzünden eğitim ve öğretim hayatına ilkokulda veda etmek zorunda kalan genç kadının içindeki okuma azmi asla bitmedi. 2009 yılında bir 23 Nisan sabahı çocuklarını mahallesindeki parkta eğlenmeye götürmek üzere evden çıkan Özlem Hanım’ın hayatı bir kaç saat sonra yaşayacağı bir tesadüfle değişiverdi. Gittikleri parkın içindeki Yeni Çamlıca Ataevimiz hem kendisi, hem de çocukları için bir dönüm noktası oldu. Çocuklarının Ataevlerinde hiçbir ücret ödemeden eğitim alabileceğini öğrendiğinde dünyalar artık O’nundu. Kendisi ve çocukları Yeni Çamlıca Ata Evi’ne gitmeye başladığında çevresinin “Sen dulsun, evinde otur” baskılarına asla aldırış etmeyen Özlem Sargut, buradaki eğitimine iğne oyası, tel kırma gibi el işi sanatlarını öğrenmekle başladı.

Peki bu yeni dünya onun için nasıl devam etti? Her gün yeni bir şeyle tanışmanın mutluluğunu yaşayan Özlem Hanım bununla yetinmez ve Açıköğretim için Yeni Çamlıca Ata Evi’nde İngilizce eğitimi bile alır. Bir yandan yabancı bir dil öğrenmeye başlamanın keyfini yaşayan Özlem Sargut, artık sıradan bir ev hanımı değil Ataevi sayesinde donanımlı ve sosyal bir birey olma yolunda emin adımlarla ilerler. Son olarak, tüm yaşadıklarına rağmen, büyük bir cesaretle ehliyet kursuna da kaydını yaptırır. Ne var ki eşinin yaşadığı kazanın verdiği korku ile şimdilik araç kullanmayı düşünmüyor, yine de öğrenme istediğine karşı koymuyor.

HAYATINDA İLK KEZ DOĞUM GÜNÜNÜ ATAEVİ’NDE KUTLADI

Yeni Çamlıca Ata Evi’nin kendisini hayata yeniden bağladığını söyleyen Özlem Hanım, “Maddi durumum iyi değildi. Çocuklarımın kurs imkanı yoktu. Burada etüt çalışmalarına ve sosyal etkinliklere katılıyorlar” diyor. “Ataşehirli olmak çok güzel. Eskiden sesimizi duyuramıyorduk. Ama şimdi bizler de istek oldukça Ataşehir Belediyesi her türlü imkanı bize sunuyor.” diyen Özlem Hanım, kadınlara şöyle sesleniyor: “Eskiden komşu evlerinde oturup çay muhabbetleri yapardık. Şimdi ise Ataevi’nde zamanımı dolu dolu yaşayıp kullanıyorum. 4 yıldır buradayım. Ataevi benim ikinci evim oldu. Hayatımda ilk kez doğum günümü burada kutladılar. Siz de buraya gelin ve yalnız olmadığınız hissedin.”

Ataşehir Belediyesi’nin hizmeti olan Atevleri, Özlem Sargut gibi onlarca başarı dolu, ikinci bahar tadında öyküye tanıklık ediyor. Siz de Ataşehirli olmanın keyfini böylesi güzel anılarla taçlandırıyorsanız, hikayenizi dinlemek ve Ataşehir’de Yaşam’da yayınlamak üzere [email protected] adresine mail atarak bize ulaşabilirsiniz.

Haber - Sibel YAPIK