İSTANBUL İNOVATİF ÇEVRE EĞİTİM MERKEZİ (İÇEM) PROJESİ
İSTANBUL İNOVATİF ÇEVRE EĞİTİM MERKEZİ (İÇEM) PROJESİ HAKKINDA
Ataşehir Belediyesi adına İstanbul Kalkınma Ajansı’na sunulan Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında TR10/21/ÇEG/0215 referans numaralı İstanbul İnovatif Çevre Eğitim Merkezi (İÇEM) Projesi ile İstanbul’da yaşayan 10-17 yaş grubundaki çocukların ve gençlerin inovatif eğitim ve uygulama yöntemleriyle çevre farkındalıklarını artırmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda onların çevre sorunlarının doğasını kavramasına, bu sorunlara müdahale edebilen donanımlı bireyler olmasına ve sosyal yaşamdaki dönüşümü yönlendirecek kapasiteye ulaşmalarına katkı sağlamayı hedefliyoruz.
İÇEM bünyesinde gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri ile ortaokul/lise düzeyi öğrencilerin ekoloji, sürdürülebilir yaşam ve çevre sorunları hakkında bilgi birikimi ve farkındalık kazanmaları, doğayla olan bağlarını güçlendirmeleri ve çevre konularında STEM disiplinlerini bütünleştirme becerilerini geliştirmeleri amaçlanıyor. Bununla birlikte, İÇEM yağmur suyu hasadı, yenilenebilir enerji sistemleri, akuaponik sistem, kompostlama ve organik tarım gibi uygulamalar ile sürdürülebilir yaşamın yenilikçi örneklerini bir arada barındırıyor.
İSTANBUL İNOVATİF ÇEVRE EĞİTİM MERKEZİ (İÇEM) PROJESİ
EĞİTİM FAALİYETLERİ
EKOSİSTEM VE BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK ATÖLYESİ
Etkinlik 1: Kendi Biyosferimizi Tasarlayalım
Mars’ta yaşam başlıyor! Kendi biyosferimizi tasarlayarak ekosistemlerin işleyişini keşfediyoruz. Bir mühendis gibi çalışırken ekosistem, ekosistemi oluşturan unsurlar, canlılar arasındaki beslenme ilişkisi, ekosistemlerdeki enerji akışı ve madde döngüleri konularını eğlenerek öğreniyoruz.
Etkinlik 2: Farklı Ekosistemleri İnceliyorum
Işınlanmaya hazır mısın? Birlikte çölleri, tropikal yağmur ormanlarını, savanları ve daha birçok büyük ekosistemi keşfe çıkıyoruz. Seni sanal gerçeklik teknolojisi ile büyük ekosistemleri tanımaya davet ediyoruz!
ÇEVRE VE SU ATÖLYESİ
Etkinlik 1: Su Filtresi Tasarlayalım
Su, yaşamımız için hayati önem taşır. Peki, her su içilebilir mi? İçme suyunun özellikleri nasıl olmalı? Kirli suyu arıtmak mümkün mü? Öyleyse nasıl? Birlikte su filtresi tasarlarken bu sorulara yanıt arıyoruz.
Etkinlik 2: Yağmur Suyu Hasadı
Hasat kelimesi, ürün kaldırma, ekin biçme işi anlamına gelmektedir. Peki, yağmur suyu hasat edilebilir mi? İÇEM’de bulunan Yağmur Suyu Hasadı Uygulama Alanı’nı bizimle incelemek ve deneyimlemek istiyorsan seni bekliyoruz!
ÇEVRE VE HAVA ATÖLYESİ
Etkinlik 1: Deniz Seviyesinde Korkutan Artış
Deniz seviyeleri yükseliyor, okyanuslar ısınıyor, aşırı yağışlar daha sık görülüyor, daha uzun ve daha yoğun kuraklıklar yaşanıyor… Tüm bunlar ne anlama geliyor? Bu etkinlikte iklim değişikliği, küresel ısınma, sera etkisi, karbon ayak izi gibi birçok konuya değineceğiz.
Etkinlik 2: Hava Kalitemizi Ölçelim
İÇEM’de bulunan Mobil Hava Kalitesi Ölçüm ve İzleme İstasyonu’nu ziyaret ediyoruz. Hava kalitesi nasıl ölçülür? Hava kirliliği nasıl oluşur? Hava kirliliği bizi ve çevreyi nasıl etkiler? Bu sorulara birlikte yanıt arıyoruz.
ÇEVRE VE ENERJİ ATÖLYESİ
Etkinlik 1: Yenilenebilir Enerji Çeşitlerini Tanıyalım
İÇEM’de bulunan Yenilenebilir Enerji Uygulama Alanı’nı ziyaret ediyoruz. Yenilenebilir enerji çeşitlerini yakından tanıyarak temel çalışma prensiplerini öğreniyoruz.
Etkinlik 2: Çevre Dostu Enerjiyle Çalışalım
Geleceği birlikte tasarlıyoruz! Güneş enerjisiyle çalışan arabalar, rüzgâr enerjisiyle aydınlanan sokaklar, akıllı evler ve daha fazlası… Bu etkinlikte yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak doğa dostu, akıllı şehirler tasarlıyoruz.
ÇEVRE VE TOPRAK ATÖLYESİ
Etkinlik 1: Erozyon
Erozyon, toprağın yağış suları ve rüzgarla aşınarak taşınması ve başka yerlerde birikmesi sürecidir. Bu etkinlikte, bitki örtüsünün erozyonu önlemedeki rolünü deney yaparak keşfediyoruz.
Etkinlik 2: Sürdürülebilir Tarım ve Akuaponik Sistemler
Balık gübresi ile bitki yetiştirmek mümkün olabilir mi? Akuaponik sistem, su ürünleri yetiştiriciliği ile topraksız tarımın birleştirilmesiyle elde edilen alternatif bir sürdürülebilir üretim yöntemidir. İÇEM’de bulunan akuaponik ünitesini inceleyerek sistemin nasıl çalıştığını öğreniyoruz.
Etkinlik 3: Ağaç Dedektifleri
Ağaç dedektiflerimizden biri olmak ister misin? Seni toprak ve ağaçlara daha yakından bakmaya davet ediyoruz. Bu etkinlikte, İÇEM’de bulunan ağaçların, sağlık durumunu ve toprak kalitesini, gözlem ve ölçüm yaparak inceliyoruz.
ÇEVRE VE ATIK YÖNETİMİ ATÖLYESİ
Etkinlik 1: Atıklardan Tasarım
Hayal gücünü gösterme zamanı! Bu etkinlikte atık malzemeleri kullanarak bir ürün tasarlıyoruz. Senin tasarımını görmek için sabırsızlanıyoruz!
Etkinlik 2: Kompost Yapımı
Organik atıklarımız kompost oluyor! Kompost, organik atıkların kontrollü çevresel şartlar altında biyolojik olarak ayrıştırılması sonucu oluşan faydalı bir geri kazanım ürünüdür. Bu etkinlikte, kompost yapımını öğrenerek deneyimliyoruz.
İSTANBUL İNOVATİF ÇEVRE EĞİTİM MERKEZİ – İLETİŞİM
3 adet öğrenci laboratuvaru, 1 adet seminer salonu ve dış mekan eğitim uygulama alanlarının bulunduğu 2 dönüm alan üzerine kurulu merkez, Ferhatpaşa Mahallesi’nde bulunuyor.
Adres: Ferhatpaşa Mah. Heybe Sok. No:6 Ataşehir/İstanbul
Tel: 0216 570 50 00 – 2278
E-posta: [email protected]
Web: www.atasehir.bel.tr/icemprojesi
Sosyal Medya: instagram.com/icem.atasehir
Eğitim Ön Kayıt Başvuru Linki: https://forms.gle/bbb5FK9ZfkjFgPsj7