Hijyen Eğitimi Alma Zorunluluğu Hakkında

17.6.2014

HİJYEN EĞİTİMİ ALMA ZORUNLULUĞU HAKKINDA

İŞYERLERİ İÇİN DUYURUDUR

Hijyen Eğitimi Yönetmeliği 05/07/2013 tarihli ve 28698 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu eğitimler, İlçelerde bulunan Halk Eğitimi Merkezleri tarafından düzenlenmektedir. Yönetmelik kapsamındaki iş yerlerinde hijyen eğitimi alması gereken doğrudan hizmet veren çalışanların, bizzat çalışıyorlar ise işyeri sahiplerinin ve işletenlerinin bulundukları İlçedeki Halk Eğitimi Merkezine müracaat etmeleri gerekmektedir.

İşyerlerinde yapılan denetimler sırasında, işyerinde doğrudan hizmetin içinde olan çalışanların hijyen eğitimi belgelerinin bulunup bulunmadığı sorgulanacak ve 05 Temmuz 2014 tarihine kadar çalışanlarına hijyen eğitimi belgesini aldırmayıp bu tarihten sonra belge almamış kişileri çalıştıran işyerleri hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesine göre işlem yapılacaktır. Fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, eğitim almamış her bir çalışan ayrı ayrı aykırılıklar olarak değerlendirilecek olup kişi başı 250-1000 lira arasında cezai müeyyide uygulanması öngörülmektedir.

Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nin 2’nci maddesindeki kapsam kısmında yer alan:

a)      Gıda üretim ve perakende işyerlerinde,

b)      İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan işyerlerinde,

c)      Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme, ve pirsing yapılan yerlerde, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerlerde,

d)     Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerlerde bilfiil hizmet veren çalışanlar ile 4’üncü maddenin 1’nci fıkrasının (f) bendinde “Perakende işyerleri” olarak belirtilen “Ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti, işyeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, dükkanlar, toptan satış yerleri, süpermarket dağıtım merkezleri dahil olmak üzere son tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği işyerlerinde ,

Doğrudan hizmetin içinde olan çalışanların, bizzat çalışmaları durumunda işyeri sahiplerinin ve işletenlerinin , 5 Temmuz 2014tarihine kadar İlçe Halk Eğitimi Merkezlerinden hijyen eğitimlerini almaları gerekmekte olup işyeri denetimleri esnasında eğitim sonucunda almış oldukları belgeleri denetim yapan yetkililere ibraz etmeleri gerekmektedir.

Ataşehir Belediye Başkanlığı

Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü

Hijyen Eğitimi Başvurusu için :

Ataşehir Halk Eğitimi Merkezi

Adres: Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. Selvili Sok. No:1 Kat:4  Ataşehir/İstanbul

Tel :  0216. 315 43 40

Bilgi için;